Британските регулатори потвърдиха ефикасността на ваксината на AstraZeneca сред възрастните

Ваксината е ефикасна срещу британския вариант на вируса

Британските регулатори потвърдиха ефикасността на ваксината на AstraZeneca сред възрастните

Британските здравни регулатори са получили допълнителни данни от изпитанията на ваксината на AstraZeneca/Оксофордски университет, потвърждаваща твърденията на производителите, че е ефикасна сред възрастните, предаде Ройтерс.

Великобритания тества ваксината сред всички възрастови групи, след като британският здравен регулатор за лекарствата и здравните продукти пръв я одобри през декември. При все това някои европейски страни поискаха повече данни, за да могат да прилагат препарата на хората над 65-годишна възраст.

Проф. Мунир Пирмохамед, експерт по безопасността на ваксините припомни, че британските регулатори бяха отчели малкото събрани данни за действието на ваксината в групата на над 65-годишните, когато дадоха своето одобрение за препарата.

"При все това нямаше индикации, че той не е ефикасен в тази възрастова група. Оттогава получихме допълнителни данни от изпитанията на AstraZeneca, в които бяха включени повече възрастни пациенти, като не бе забелязано неефикасно действие", заяви Пирмохамед.

По неговите думи тази възрастова група е показала силен имунен отговор и това е най-важното обстоятелство. И ваксината на AstraZeneca и тази на Pfizer са предотвратили сериозни заболявания и много смъртни случаи, заяви проф. Пирмохамед.

Ваксината е ефикасна срещу британския вариант на вируса

Ваксината на AstraZeneca/Оксфордски университет е еднакво ефикасна и спрямо "Кентския" вариант на коронавируса, който в момента се разпространява в страната, както и при предишните щамове, съобщава Ройтерс.

Публикуваните данни, които не са били подложени на независима оценка от специалисти, говорят, че имунизацията с препарата намалява вирусния товар. А това води до намалено предаване на болестта, заявиха от Оксфордския университет.

Британският вариант, който първо беше идентифициран в графство Кент в Южна Англия, се оказа по-заразен, което накара много страни да ограничат пътуванията до Великобритания. Мутацията предизвика скок на заразяванията, което доведе до въвеждането на нов национален локдаун миналия месец.

Той съвпадна с началото на имунизационната кампания в страната с ваксината на AstraZeneca. Над 10 милиона британци получиха първата доза с препарата на Астра Зенека или на Pfizer.

"От получените резултати в Обединеното кралство става видно, че ваксината ChAdOx1 предпазва не само от оригиналния вирус, причинил пандемията, но и срещу новия вариант B.1.1.7, който предизвика скок в разпространението на болестта в края на 2020 година на територията на Обединеното кралство", заяви Андрю Полард, ръководител на изпитанията с оксфордската ваксина.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус