Британските служби предотвратили покушение срещу Тереза Мей

Тереза Мей

Британските специални служби са предотвратили терористичен атентат на радикални ислямисти срещу премиера Тереза Мей. Ръководителят на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър е информирал правителството за готвеното покушение вчера, а днес двамата се явиха пред съда.

 

Става дума за двама млади мъже – 20-годишния Наимур Закария Рахман и 21-годишния Мохамед Акиб Имран. Те били задържани миналата седмица при операции на полицейските части за борба с тероризма в Лондон и Бирмингам във връзка с подготвяното покушение.

 

Заговорът е предвиждал взривяване на самоделна бомба пред резиденцията на Мей на "Даунинг стрийт“. В последвалата суматоха атентаторите е трябвало да нападнат премиера с ножове, пише в. "Индипендънт“, цитиран от БТА.

 

Рахман, обвинен в заговор за убийство на премиера, се яви в сряда за кратко в лондонски районен съд и бе оставен под стража, съобщи Ройтерс.


Прокурорът каза, че Рахман, който е от Северен Лондон, е планирал да взриви бомба на вратата на премиерската канцелария на "Даунинг стрийт" 10, а след това в паниката да проникне в сградата и да убие Мей. Той възнамерявал да бъде с джихадистка жилетка и да носи лютив спрей и нож.


Миналата седмица, когато е бил задържан, Рахман носел две инертни взривни устройства.

Заедно с него пред съдията се яви и вторият обвиняем по случая, 21-годишният Мохамед Акиб Имран от Бирмингам. Той също е обвинен в подготовка на терористичен акт и опит за присъединяване към групировката "Ислямска държава". Имран също остава под стража.

Двамата мъже не са заявили дали ще се признаят за виновни или не, но от тяхно име бе казано, че се смятат за невинни. Те не са поискали да бъдат освободени под гаранция.

 

Двамата ще застанат на 20 декември пред централен наказателен съд, който ще продължи да гледа делото им.

 

Тази година във Великобритания бяха извършени пет терористични атентата в Лондон и Манчестър. В тях бяха убити общо 36 души. Паркър заяви, че специалните служби са осуетили девет заговора за атентати през изминалата година.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?