Британските служби са в България заради отравянето на Гебрев

Те ще помагат да се разкрие използван ли е "Новичок" и какво е правил в София един от отровителите на Скрипал

Британските служби са в България заради отравянето на Гебрев

Представители на британските служби са пристигнали в България да помагат в разследването на отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. Вътрешният министър Младен Маринов съобщи това в петък без да дава повече подробности.

Пристигането на британските разследващи става дни след като българските власти проговориха публично за съмнителното отравяне на Гебрев четири години след случването му. А причината беше, че международният сайт за разследвания "Белингкат" откри сходство между отравянето на Гебрев през 2015 г. и това на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с "Новичок" в Англия през 2018 г.

Идването на британския екип съвпадна с публикуването на информацията за истинската самоличност на агента на руското военно разузнаване Денис Сергеев, идвал у нас на три пъти през 2015 г. под фалшивото име Сергей Федотов. Той е бил в София в деня на отравянето на Гебрев. Според "Белингкат"  "Федотов" е третият участник в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри миналата година заедно с Александър Мишкин и Анатоли Чепига.

Тази информация бе потвърдена от британски следователи, които са успели да идентифицират Сергеев като третия участник в отравянето на Скрипал, съобщи БТА. Сергеев е агент на ГРУ, който получава фалшивата си самоличност през 2010 г. Паспортът с новото му име е издаден от същата паспортна секция в Москва, откъдето са и документите на Мишкин и Чепига.

"В контакт с партньорските служби са още от момента, в който е подаден допълнителен сигнал от господин Гебрев. Да, има такъв екип, правят се срещи и в момента. Въпросният екип, мисля, че е тук от вчера, но още от момента, в който господин Гебрев е подал сигнала, ние сме направили съответните контакти с партньорските служби, включително и с Великобритания", заяви Маринов.

"Новичок" или не?

България чака от Великобритания отговор дали Гебрев е бил отровен с "Новичок", съобщи преди дни главният прокурор Сотир Цацаров. Към момента разследващите разполагат само с експертиза от финландската лаборатория "Верефин", поръчана от Военномедицинска академия, където му е спасен животът, и платена от бизнесмена.

Изводите от експертизата са, че са открити две органофосфатни вещества и само едно от тях е идентифицирано. От лабораторията твърдят, че откритото няма общо с "Новичок". Според един създателите на бойното отровно вещество Вил Мирзаянов обаче това може да се установи само със специален анализ, какъвто в случая на Гебрев не е правен. В експертизата е записано само, че откритите вещества не фигурират в списъка на бойните отровни към Конвенцията за химическите оръжия. "Новичок" също не е част от този списък – засега, но е в ход процедура по включването му.

Мълчание и бездействие

Българските власти засега отказват всякакви подробности около разследването по случая "Гебрев". Преди няколко дни главният прокурор каза само, че се разследва опит за убийство и версията за хранително отравяне на бизнесмена е напълно отхвърлена. Преди това бе съобщено, че следи от отровния инсектицид са открити в рукола, която е консумирал Гебрев и в кафемашината му. Количествата обаче били много малки и не е било възможно да причинят едномесечната му кома през 2015 г.

Българските служби не са спрели разследването на случая не защото не са искали да го разкрият, а защото не са имали достатъчно капацитет, заяви в петък бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

"Изчерпва се капацитетът на служителите, ресурсът, възможностите и затова разследването понякога се спира", заяви той.

Вътрешният министър твърди, че случаят през цялото време е бил в полезрението на полицията. Официално разследването е било възложено на СДВР (по това време под под ръководството на сегашния вътрешен министър Младен Маринов), а не на следствието, ГДБОП или друга спецслужба и прокуратурата не е търсила външна експертиза. Това показва, че още от самото начало проблемът е бил силно подценен - поради некомпетентност или нарочно, въпреки че става дума за опит за покушение срещу сериозен бизнесмен.

Разследването е спряно още през 2016 г. поради невъзможност да бъде открит извършителят и е възобновено едва през октомври 2018 г. след като Гебрев получава резултатите от финландската лаборатория и моли прокуратурата да се заеме наново със случая.

Междувременно светът вече е свидетел на случая "Скрипал", когато за пръв път започва да се говори за разработеното от Русия нервнопаралитично вещество "Новичок". Великобритания не само мобилизира полицията, службите и експертизата си (а те са доказано на световно ниво) за разкриване на престъплението, но и потърси съдействието на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) към ООН. През април 2018 г. анализите на четири лаборатории към ОЗХО потвърдиха британските заключения за нервнопаралитичното вещество, с което са отровени Скрипал и дъщеря му.

На 22 януари 2019 г. Емилиян Гебрев изпраща писмо до българското външно министерство, с което предлага в разследването да се включи и ОЗХО, но доколкото е известно, МВнР не е предприело такава стъпка.

Сега, след като казусът "Гебрев" вече бе тиражиран от различни западни медии заради сходството му с казуса "Скрипал", и у нас са пристигнали хора от британските служби, българското правителство може и да потърси помощ от ОЗХО, която има и капацитета, и авторитета, да помогне в разследването.

Старнно е обаче бездействието на българските власти до момента (въпреки твърденията им за обратното), особено като се има предвид, че Гебрев сам инициира възобновяването на разследването и "подсеща" МВнР да търси съдействие от ОЗХО.

Опитът за посегателство срещу живота на Емилиян Гебрев, на сина му и един от директорите на "Емко" обаче се оказва само един от проблемите, които се стоварват върху оръжейния бизнесмен в този период. Малко след като е излекуван от отравянето, той е атакуван юридически от офшорната фирма "Виафот", която оспорва собствеността му върху оръжейния завод "Дунарит". През 2017 г. Гебрев практически бе пресиран с цялата мощ на държавата, за да се откаже от предприятието в полза на офшорката "Виафот", собственост на Александър Ангелов, адвокат на депутата от ДПС Делян Пеевски.

След временно затишие атаката срещу Гебрев чрез институциите бе подновена отново в последните месеци. Той е и обвиняем за пране на пари. Обвинението към него е сходно на това към Елена Йончева - разследващите не се интересуват чисти са ли парите, с които бизнесменът е придобил "Дунарит" от собственика на КТБ Цветан Василев, но твърдят, че е знаел, Василев го е купил с престъпни пари (при Елена Йончева обвинението е, че тя е получавала по банков път пари от Цветан Василев, знаейки, че КТБ е източвала пари).

Посещения

Соченият за агент на ГРУ Сергеев/Федотов е бил в България два пъти през 2015 г., сочи разследването на "Белингкат". Първото му посещение е през февруари. Смята се, че това пътуване е било подготовка за бъдеща операция. Мъжът пристига за втори път през април и си тръгва на 28 април. Същата вечер Гебрев колабира. Сергеев не е използвал предварително купения си билет от Бургас за Москва, а се е прибирал през Истанбул.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?