Британските спецслужби са отразили десетки милиони кибератаки

Британските спецслужби са отразили десетки милиони кибератаки

Специалните служби на Великобритания са отблъснали 54 милиона атаки през цифровото пространство през миналата година. Свалени са били и 120 000 фалшиви интернет сайта, съобщи в неделя "Файненшъл таймс".

От електронната версия на вестника става ясно, че изданието е получило достъп до доклада наНационалния център за кибернетична сигурност (NCSC), който е част от специалната служба Център за правителствена комуникация (GCHQ).

Документът, който ще бъде публикуван в понеделник, твърди, че свалянето на сайтовете и отразяването на атаките е извършено с помощта на системата за защита Great British Firewall, която предвижда внедряването на програмен елемент в мрежата, който филтрира трафика. Разработената от NCSC програма за активна защита дава възможност да се съкрати с 2% спрямо 2016 година броят на глобалните фишинг и вирусни атака, предприети в Обединеното кралство.

В доклада се посочва, че преобладаващата част от подобни престъпления се извършват не от"враждебни държавни субекти", а от групировки, които имат намерение да извлекат полза от продажба на откраднати лични данни или от получаване на незаконен достъп до банкови сметки.

Според техническия директор на NCSC Йън Леви, днес вече "не е реалистично да се мисли, че може да се победи киберпрестъпността". Но службата ще се опитва да ѝ създаде максимално възможните проблеми по всякакъв начин, включително като се бори този вид криминална дейност да стане нерентабилна и много рискована.

Споделяне

Още от Свят