Британските тайни служби разпознали убиеца на Джеймс Фоули

Лондон обещава по-строги закони срещу екстремизма

Британските тайни служби разпознали убиеца на Джеймс Фоули

Британските тайни служби МИ-5 и МИ-6 идентифицираха британския джихадист, заподозрян в жестокото убийство на американския журналист Джеймс Фоули в началото на седмицата, съобщи британският в. "Сънди таймс".

Маскираният мъж с лондонско произношение, за когото се твърди, че е известен сред другарите си екстремисти като "Джихади Джон", бе показан в шокиращ видеозапис от обезглавяването на Фоули, разпространен миналата седмица от групировката "Ислямска държава".

Високопоставените правителствени източници, на които се позовава вестникът, не съобщават подробности, но главен заподозрян е 23-годишния Абдел-Маджид Абдел Бари. Миналата година той напуснал луксозната си семейна къща за 1 млн. лири в Източен Лондон и вероятно заминал за Ирак. Неотдавна публикувал в Туитър снимка, на която държи отрязана глава.

Външният министър на Великобритания Филип Хамънд, отговарящ и за тайните служби, заявява във вестника, че е "шокиран от факта", че "извършителят на жестокото убийство е израснал в Обединеното кралство". "Този човек е предал абсолютно всички британски ценности", изтъква министърът.

"Ето поредното потвърждение, че ислямският екстремизъм не е само проблем на Ирак или на Сирия. Ако терористите в тези страни не бъдат спрени, те скоро ще получат плацдарм, от който да атакуват западните държави", предупреждава Хамънд.

Във вторник "Ислямска държава" разпространи чрез интернета видео, показващо екзекуцията на Джеймс Фоули - опитен американски журналист, отразявал конфликтите в Либия и Сирия и изчезнал в Северозападна Сирия на 22 ноември 2012 г. Лицето на палача му е прикрито с маска, но на записа се чува, че той говори с акцента, характерен за лондонските предградия.

Британското правителство обещава по-строги закони срещу екстремизма

Същевременно агенция Ройтерс съобщи, че Великобритания планира да въведе по-строги закони за борба с британските ислямистки екстремисти, след случая с екзекуцията на Джеймс Фоули,

Вътрешният министър Тереза Мей заяви, че подготвя нови закони срещу ислямистките екстремисти във Великобритания. Те ще имат за цел и да им попречат да ходят в чужбина, за да участват в бойни действия. Мерките включват отнемане на паспортите на британци, които отидат в чужбина да воюват, отнемане на британското гражданство на лица с двойно гражданство, а в някои случаи и отнемане на гражданството на натурализирани британци.

Подготвят се и мерки срещу организациите, разпространяващи екстремистки възгледи. Някои групи може да бъдат забранени дори ако не участват в терористична дейност, предупреди Мей.

Великобритания е изправена пред дълга борба срещу опасна екстремистка идеология, която вероятно ще продължи "много години, вероятно десетилетия. Трябва да си дадем всичките правомощия, от които се нуждаем, за да победим", заяви Мей.

Тя подчерта, че "тази идеология се базира на изкривена и нихилистична интерпретация на исляма и е далеч от мирните вярвания на един милиард мюсюлмани по света".

Най-малко 500 британски граждани са пътували, за да се бият в Сирия и Ирак, където "Ислямска държава" контролира обширни територии. 23 души са били лишени от паспортите си на път за Сирия, а 69 са били арестувани по обвинения в свързани с тероризъм престъпления в Сирия. От 2010 г. насам най-малко на 150 души е било забранен да влизат във Великобритания заради убежденията им.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят