Статистиката показа, че няма прилив на имигрантите от България и Румъния

Британските вестници: Найджъл Фараж дължи извинение

Британските вестници: Найджъл Фараж дължи извинение

Публикуваните в сряда статистическите данни, които показват, че през първите три месеца на 2014 година броят на работещите във Великобритания български и румънски граждани е намалял с 4 000 души в сравнение с последното тримесечие на миналата година, предизвика ироничните коментари в някои британски вестници, които за сравнение припомнят апокалиптичните прогнози от края на миналата и началото на тази година, намерили силно отражение в нагласите на избирателите и в политиката на британското правителство. Сравнение, което повечето британски политици избягват да направят.

Намираме се в разгара на предизборна кампания с изобилие на билбордове на Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), които "крещят", че около 26 милиона европейци искат да отнемат работата ви. Уестминстър не беше в настроение да се занимава с факти, когато официалната статистика разкри, че броят на работещите във Великобритания румънци и българи не е нараснал, а е спаднал откакто имиграционните ограничения за тях отпаднаха след период на истерия в края на миналата година, пише в редакционна статия в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Изданието пита по-нататък къде бяха политиците от големите формации вчера да оборят ЮКИП с фактите? В Камарата на общините Дейвид Камерън описа данните просто като "забележителни", формулировка, целяща да обезкуражи печата. Вътрешният министър Тереза Мей зари глава в пясъка, а нейното министерство изобщо не направи изявление. Парламентаристката от Лейбъристката партия Ивет Купър поне призна, че паникьорските прогнози не са се сбъднали, но продължи да акцентира върху "законното безпокойство".

Големите партии изглежда са изоставили всяка надежда да привлекат масите, основавайки се на действителността, допълва вестникът.

След като британският статистически институт обяви спад в броя на българските и румънските имигранти във Великобритания от началото на годината, председателят на комисията по вътрешни работи в Камарата на общините Кийт Ваз настоя за публично извинение от ЮКИП и всички останали, които твърдяха, "че идва краят на света". Именно Кийт Ваз отиде на летище "Лутън" на 1 януари, за да види с очите си пороя от имигранти от двете страни, които се очакваше да залеят страната му, но посрещна един-единствен пришълец, припомня в. "Индипендънт".

В отделна статия в "Индипендънт" вицепремиерът Ник Клег изразява мнение, че по отношение на имиграцията и заетостта е полезно човек да се придържа към фактите. Спомнете си началото на годината с постоянните предсказания на ЮКИП и други, че след отпадането на ограниченията за българи и румънци, страната ще бъде залята от тях, а цената за това ще платят британските работници. Партията на Найджъл Фараж дори разпространи листовки, в които се твърдеше, че отваряме вратите си за 29 милиона румънци и българи. Сборът от населението на двете страни всъщност е 28,6 милиона души, припомня Клег.

Така "малкият брой българи и румънци, които пристигат да работят във Великобритания, е в силен контраст с взривоопасната реторика по-рано”, коментира Дани Алекзандър, главен секретар на британското министерство на финансите, цитиран от Дойче веле.

Германската медия припомня, че реториката, за която говори Алекзандър, не остана без ефект: британският премиер Дейвид Камерън отвърна на страховете на сънародниците си с редица законодателни промени, ограничаващи достъпа на имигрантите до социални помощи. Макар статистическите данни да доказват, че очакваният наплив на имигранти не се е състоял, малко вероятно е тези промени да бъдат анулирани.

Нещо повече - на предстоящите европейски избори националистическата партия ЮКИП се очаква да заеме второ място, изпреварвайки управляващите консерватори на Камерън. От Дойче Веле са се обърнали към партията на Фараж с молба за коментар на новите данни, но запитването останало без отговор.

Дойче веле също цитира Кийт Ваз, който казва, че "тези, които предвещаваха края на света на 1-ви януари, сега дължат извинение на България и Румъния“.

На същото мнение е и Барбара Рош, председател на организацията "Migration Matters”, която в интервю за Дойче Веле заявила, че след "цялата паника около Румъния и България статистиката съвсем ясно доказва, че броят на техните граждани всъщност намалява“. Рош дори прогнозира, че според днешните данни ще са нужни цели 90 години, за да се стигне до 26-те милиона имигранти от плакатите на ЮКИП.

Дойче веле уточнява, че според данните на британската статистическа служба общият брой наети на работа българи и румънци е 140 хиляди, което представлява по-малко от половин процент от работната сила на Острова. Увеличение все пак има: с 28 хиляди спрямо същия период на 2013 година, но то е много по-малко от очакваното, а и е настъпило още преди отпадането на трудовите ограничения в началото на тази година.

Споделяне

Още от Европа