Британските власти понижават равнището на тревога във връзка с Covid-19

Британските власти понижават равнището на тревога във връзка с Covid-19

Висшите съветници на британското правителство по здравните въпроси се договориха равнището на заплаха от Covid -19 в Обединеното кралство да бъде понижено с една степен от "високо или нарастващо експоненциално предаване" на "циркулираща сред населението епидемия", предаде Ройтерс.

Обединеният център по биосигурност препоръча равнището на тревога във връзка с Covid -19 да бъде понижено от 4-то ниво (циркулираща сред населението епидемия от Covid -19; степента на предаване е висока или нараства експоненциално) на 3-то ниво (циркулираща сред населението епидемия от Covid -19). При въвеждането му в средата на май равнището на тревога беше от 4-та степен.

Имаше стабилен спад в броя на случаите и в четирите съставни страни в Обединеното кралство и тази тенденция се запазва, казаха здравните съветници от Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия. "Това не означава, че пандемията е приключила. Вирусът продължава да се разпространява сред населението и има вероятност да бъдат локализирани нови огнища", предупредиха те.

"Понижаването на равнището на тревога в Обединеното кралство е много важен момент за страната и е истинско признание за решителността на британците да преборят този вирус", заяви здравният министър Мат Хенкок.

Британското правителство обяви днес също план на стойност 1 милиард лири (1,1 млрд. евро), за подпомагане на учениците, лишени от обучение заради карантината, да наваксат пропуснатото, предаде Франс прес.

До 2 милиона деца ще имат достъп до частни преподаватели благодарение на програма от 350 милиона лири. Друго финансиране, от 650 милиона лири, е предназначено за началния и средния курс на образование за учебната 2020-2021 г. Учебните заведения сами ще решават как да използват парите, но правителството очаква с тях да се организира например обучение на малки групи.

"Решен съм да направя всичко възможно от септември всички деца да могат се върнат в училище. Веднага, щом е възможно, ще представим проекти как да стане това", обясни в комюнике премиерът Борис Джонсън.

Учебните заведения във Великобритания бяха затворени на 20 март заради пандемията, отнела, по последни данни от вчера, живота на над 42 000 души.

Някои ясли и детски градини в Англия възобновиха работа от 2 юни, а някои ученици от средния курс се върнаха в клас тази седмица. Правителството обаче се отказа да върне всички деца от началния курс в училище преди лятната ваканция, както беше планирано първоначално.

Всяка от четирите съставни страни на Обединеното кралство има своя "пътна карта" за отпадане на ограниченията. Шотландия предвижда да върне учениците си в клас през август, докато в Северна Ирландия някои учебни занятия ще бъдат подновени изцяло в края на август.

Смъртността от Covid -19 в Англия и Уелс е по-висока сред хората, които се идентифицират като мюсюлмани, евреи и хиндуисти или сикхи, отколкото при тези, които се определят като християни или атеисти, съобщи днес британският статистически институт.

Предишни изследвания на института показаха, че при чернокожите и някои етнически малцинствени групи има много по-висок риск от смърт от заболяването, отколкото при бялото население, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Коронавирус