Британските власти разследват проруски бизнесмен за кампанията за Брекзит

Британските власти разследват проруски бизнесмен за кампанията за Брекзит

Във Великобритания започна разследване срещу проруския бизнесмен Арон Банкс и други лица и групи, свързани с кампанията за излизане на страната от ЕС, по подозрения, че са получавали пари от Русия да агитират британските избиратели да гласуват "за" Брекзит на референдума през 2016 г. Самият Банкс отрича той или подчинените му компании да са нарушили британското законодателство.

Разследването бе стартирано след като Централната избирателна комисия на Великобритания констатира, че вероятно са извършени редица правонарушения и има основания да се предполага, че милионерът Арон Банкс, подкрепил неофициално кампанията за Брекзит, не е "истинският източник" на 8 млн. паунда, с които тя е кредитирана.

Избирателната комисия заяви, че нейното разследване е било съсредоточено върху сума от 2 млн. паунда, за които се предполага, че са били предоставени като кредит на лобистката група Better for the Country (BFTC). Именно това е компанията, използвана от Банкс за финансиране на кампанията за напускане на ЕС (Leave.EU). Другата сума, посочена от избирателната комисия, са 6 млн. паунда, които лобистите са получили от името на Leave.EU или са принадлежали лично на Банкс, който се занимава със застрахователен бизнес.

От тези пари 2.9 млн. паунда са ползвани за финансирането на разходите за референдума от името на Leave.EU.

Заради многобройни съмнения за нарушения, някои от които са извън компетенциите на избирателната комисия, тя предостави събраните доказателства на Националната агенция по престъпността (National Crime Agency).

На 1 ноември агенцията потвърди, че е започнала разследване. В изявлението се казва, че изборните нарушения обикновено не попадат в компетенциите на агенцията, но поради естеството на необходимите разследвания по случая и възможността да са извършени други престъпления извън изборните, е преценено, че именно това е институцията, която да поеме казуса.

Арон Банкс, който е бивш финансист на британската антиевропейска партия Юкип, заяви, че е доволен от новината. "Убеден съм, че едно пълно и често разследване най-накрая ще сложи край на смехотворните обвинения, повдигнати срещу мен и моите колеги", каза той.

Банкс допълни, че няма никакви доказателства за каквито и да е нередности, извършени от неговите компании. "Аз съм британски данъкоплатец и никога не съм получавал каквито и да е чуждестранни дарения. Избирателната комисия не намери никакви доказателства за обратното", декларира бизнесменът и допълни, че комисията е отнесла казуса до Националната агенция по престъпността заради "интензивен политически натиск" от страна на противниците на Брекзит.

Разследването е фокусирано върху подозренията, че Банкс не е "истинският източник" на заемите от 8 млн. паунда към BFTC, както и че част от тези пари идват от компания, базирана на остров Ман, което в този случай е незаконно. Разследването трябва да установи дали Банкс и другите основни фигури от BFTC, Leave.EU и свързаните с тях компании са прикрили истината за тези финансови преводи.

Както стана известно, във финансовите транзакции е участвала компанията Rock Holding Limited (чийто мажоритарен собственик е Банкс), която е учредена на о. Ман. Британският изборен закон забранява на фирми базирани извън Великобритания, да даряват или заемат средства за политически кампании.

Междувременно Банкс постави въпроса защо даренията, направени от унгарско-американския финансист Джордж Сорос за кампанията срещу Брекзит, не са проучвани по никакъв начин от избирателната комисия, след като Сорос е чужд гражданин. Отговорът бе, че Сорос е направил даренията си извън периода на предизборната кампания, когато действат други правила.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?