Британските военноморски сили срещу нелегалната миграция през Ламанша

Британският патрулен кораб "Мърси"

По искане на британското вътрешно министерство кораб от кралските военноморски сили е подготвен да патрулира в протока Ламанш, за да възпира зачестилите опити на мигранти да го прекосяват с неустойчиви плавателни съдове. Това съобщава печатът във Великобритания, предаде Франс прес в четвъртък.

Патрулният кораб "Мърси" може да застъпи на дежурство още днес, ако министърът на отбраната Гавин Уилямсън удовлетвори писменото искане на своя колега - вътрешния министър Саджид Джавид.

Корабът е в готовност и на разположение, увери източник от министерството на отбраната пред британската агенция Прес Асосиейшън.

Впоследствие за целта може да бъдат използвани и други военни средства, например въздушно наблюдение, но все още не са приключили дискусиите кое министерство да плаща разноските, твърдят редица вестници.

Запитан от АФП, говорител на министерството на отбраната каза само, че "нашите въоръжени сили поддържат готовност да осигурят допълнителни средства и професионални консултации, за да подпомогнат вътрешното министерство в реакцията на мигрантските плавания" през протока.

Саджид Джавид, който определи като голям проблем пристигането на мигранти на британските брегове, обяви в понеделник, че се засилват полицейските патрули по британските граници в Ламанша.

Предния ден бе одобрен "засилен план за действия" съвместно с Франция, който предвижда повече патрули, активизиране на борбата с контрабандистите и усилия за разяснителна работа сред мигрантите.

По данни на Джавид 539 мигранти са се опитали да прекосят Ламанша с малки плавателни съдове през 2018 г., 80 на сто от тях - през последното тримесечие, а 230 - само през декември.

Зачестилите опити за прекосяване на Ламанша са особено опасни поради натоварения трафик, силните течения и ниската температура на водата, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?