Британският бизнес иска берачи на плодове от Русия, Украйна и Турция

Британското правителство е подложено на натиск да пусне в страната работници имигранти от Русия, Украйна и Турция след предстоящото от 1 януари догодина отпадане на трудовите ограничения за българите и румънците, съобщава вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА във вторник.

Националният фермерски съюз предлага издаването на временни визи за работници извън Европейския съюз с цел компенсиране на прогнозирания недостиг на берачи на плодове. Очакванията са, че броят на сезонните работници от България и Румъния във Великобритания ще намалее от догодина, тъй като гражданите на двете най-нови страни членки на ЕС ще имат право да кандидатстват за по-високо квалифицирани работни места.

В момента 21 250 българи и румънци идват всяка година със специални трудови визи във Великобритания, за да се включат в прибирането на реколтата. На гражданите на двете страни се пада дял от малко повече от една трета от работната ръка в сектора, който носи 3 милиарда лири стерлинги (близо 3,57 милиарда евро) годишно.

Проучване, представено миналата седмица на британското правителство от Националния фермерски съюз, е установило, че четири временни работни позиции на имигранти в страната поддържат едно място на пълен работен ден за британец.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа