Британският енергиен министър подаде оставка заради лъжа

Крис Хюн

Британският министър на енергетиката и околната среда Крис Хюн е подал оставка, след като бе уличен в лъжа пред полицията, съобщават медии във Великобритания в петък.

Хюн ще бъде обвинен в това, че е превишил скоростта при шофиране, но излъгал полицейските служители за това, че зад волана е била съпругата му Вики Прайс. Инцидентът е стнала през пролетта на 2003 г., когато Хюн все още е депутат в Европарламента. Политикът и съпругата му се връщали от лондонското летище Станстед, когато автомобилът им бил спрян от полицията за превишена скорост. Тогава Хюн обявил, че шофирала жена му, а тя потвърдила и глобата била записана на нейно име.

 

Измамата обаче била разкрита след развода на Хюн с Вики Прайс през юни 2010 г. През 2011 г. Тя разказала през "Сънди Таймс" за лъжата и от думите ѝ се заинтересувала полицията. След осеммесечно разследване и срещу двамата е повдигнато обвинение.

 

В Уестминстърския магистратски съд вече са получени призовки за господин Хюн и госпожа Прайс, които трябва да се явят в съда на 16 февруари.

 

"Всички доказателства са били внимателно разгледани от прокуратурата и са достатъчни, за да се повдигне обвинение", твърди прокуратурата.

 

Хюн коментира, че решението да бъде съден е изключително жалко и настоя, че е невинен.

 

"За да избегна всяко разсейване от официалните ми задължения или от делото, се оттеглям като министър на енергетиката и климатичните промени", каза той. Хюн обаче запазва мястото си като депутат в парламента.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?