Британският финансов сектор ще запази достъпа си до европейските пазари

Британският преговарящ смята, че до 21 ноември ще има сделка с ЕС

Британският финансов сектор ще запази достъпа си до европейските пазари

Британският премиер Тереза Мей е сключила споразумение с Европейския съюз, което ще даде на британските компании, извършващи финансови услуги, траен достъп до европейските пазари след Брекзит. Това съобщи днес в. "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Британските и европейските преговарящи са постигнали предварително споразумение по всички аспекти на бъдещото партньорство в сферата на услугите, както и за обмен на данни, допълни британският вестник, цитирайки правителствени източници.

Асошиейтед прес пък съобщи, че британският министър за Брекзита Доминик Рааб очаква сключване на споразумение с Европейския съюз преди 21 ноември.

Сделка до 21 ноември?

В писмо от 24 октомври до парламентарната Комисия по излизането от ЕС Рааб е отбелязал, че очаква сделката да бъде финализирана до тази дата. Писмото му бе огласено от комисията снощи.

В последните дни министър-председателката Тереза Мей каза, че 95 процента от сделката по развода са договорени, но двете страни все още имат разногласия по въпроса за границата между членуваща в ЕС Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Говорител на Мей отказа да коментира дали до 21 ноември ще има сделка и повтори, че кабинетът винаги е казвал, че иска възможно най-бързо приключване на преговорите с ЕС.
В четвъртък Рааб започва "проучвателна мисия" в Северна Ирландия, за да се срещне с представители на бизнеса и на местните власти, съобщи Франс прес, позовавайки се на ръководеното от него министерство.

В писмото до Камарата на общините Доминик Рааб твърди, че ЕС е приел британското предложение за споразумение, което да избегне възникването на "твърда граница" между британската провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Република Ирландия. Според Рааб Брюксел се бил съобразил с желанието на Лондон цялото Обединено кралство, вкл. Северна Ирландия, да остане в митническия съюз на ЕС след Брекзита и до сключването на ново търговско споразумение между двете страни. ЕС настоява за договореност, според която Северна Ирландия остава част от митническата и регулаторна юрисдикция на съюза, в случай че всички други опити за споразумение пропаднат, пише "Файненшъл таймс".

Двете новини тласнаха курса на британската лира нагоре

Стойността на британската лира рязко се повиши, след като стана известно твърдението на Рааб пред Камарата на общините, че е възможно до 21 ноември да бъде сключено
споразумение за Брекзита, пише "Файненшъл таймс".

Рааб е подчертал все пак, че съществува риск от значително разминаване в очакванията, когато преговарящите навлязат в решаващия етап от разговорите, а и европейски дипломати изразиха съмнения, че ще има бърз пробив. Но въпреки това, подчертава деловият вестник, днес лирата продължи да расте - с 0,7 на сто спрямо долара - след публикацията на "Таймс", че премиерът Тереза Мей е договорила британските компании за финансови услуги да запазят след Брекзита достъпа си до европейските пазари.

Източници от британския парламент казват, че секретарят на групата на консерваторите Джулиан Смит иска бързо сключване на сделката с Брюксел, за да може Камарата да я гласува преди Рождество Христово. Но парламентарната аритметика - пише "Файненшъл таймс" - крие рискове за премиера Мей. Високопоставени консерватори се опасяват, че между 20 и 30 техни съпартийци депутати ще гласуват против споразумението. А това означава, че Мей може да се нуждае от подкрепата на същия брой лейбъристки депутати, заключава изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа