Британският град Бристол пусна собствена валута

Кметът на Бристол пусна лирата в обращение, купувайки си хляб

Британският град Бристол пусна собствена валута, наречена "бристолска лира", в опит да стимулира местната икономика, съобщиха информационните агенции в четвъртък.

Официално новата валута бе пусната в обращение от кмета на града Питър Мейн, който си купи с банкнота хляб от местна хлебарница. Така Бристол стана вторият британски град със своя парична единица, чиято стойност ще е равна на британската лира. Градът е напечатал купюри с номинал 1, 5, 10 и 20 бристолски лири на обща сума 125 хил. лири.

В специални пунктове жителите на града ще могат да обменят местната за национална валута.

Над 350 компании ще се включат в инициативата и така бристолската лира ще се превърне в най-голямата алтернатива на лирата стерлинг.

Въвеждането на местна валута ще даде възможност голяма част от средствата да останат в Бристол, тъй като след като получи местни пари, предприемачът ще бъде принуден да купи стоки в града.

Бристол е разположен в югозападната част на Великобритания, има население около 400 000 души и е известен като едно от най-големите пристанища в региона.

Градът е второто населено място във Великобритания, което въвежда собствена валута - през 2008 г. това направи град Луис.

В САЩ пък в момента са в обращение около 75 местни валути, повечето от които са се появили преди повече от 100 години.

Споделяне

Още от Свят