Британският износ към ЕС се е сринал с близо 41% през януари

Британският износ към ЕС се е сринал с близо 41% през януари

Търговията на Великобритания с Европейския съюз бележи рекорден спад в първия месец след напускането на единния пазар заради Брекзит, съобщи в петък британската Национална статистическа служба, цитирана от световните агенции.

Експортът на стоки за ЕС, с изключение на непаричното злато и други благородни метали, е спаднал с 40.7 процента през януари, а понижението при вноса на европейски продукти е 28.8 процента.

В стойности и обеми това е най-силният спад за един месец от официалното въвеждане на показателя през януари 1997 г.

Износът е намалял с 5.9 млрд. паунда, а вносът – с 6.6 млрд. паунда. Засегнати са най-сериозно вносът на машини и транспортни съоръжения от ЕС, също така на автомобили, медицински и фармацевтични продукти.

Статистиката обаче допуска, че е възможно спадът да се дължи на това, че са използвани складови наличности през януари, вместо да се купуват нови количества.

Търговията на Великобритания със страните извън ЕС е нараснала с 1.7 на сто през януари, сочат още данните.

По-рано статистиците предупредиха, че ударът по обема на търговията от пандемията от Covid-19 би затруднил точното определяне на въздействието на Брекзит чрез новите митнически режими върху януарските данни. Все пак има признаци, че това е ощетило търговията в началото на годината, цитира Ройтерс специалистите.

Решението на Великобритания да напусне ЕС сложи край на над 40-годишна свободна търговия с блока и неговите 450 милиона граждани. Доставките между Великобритания и ЕС сега са подложени на тарифи, гранични проверки и повече документи, които ограничиха търговията, допълва Асошиейтед прес.

Нови данни сочат още, че икономиката на Великобритания се е свила с 2.9 на сто през януари по време на третия локдаун, а спрямо началото на пандемията от коронавируса спадът е 9 процента, посочва ББС.

В същото време обаче данните на службата сочат, че най-трудно е било в началото на януари, а в края на месеца започва известно възстановяване на търговските отношения с ЕС, а фирмите посочват, че търговията става по-лесна. Фирмите, които твърдят, че нямат възможност да изнасят, намаляват с 5.4% в последната седмица на януари спрямо средата на месеца, а онези с проблеми с вноса спадат с 3 на сто.

Очакванията на британското правителство са завръщането на търговията с ЕС към нормалните си нива да се проличи в данните за февруари.

Споделяне

Още от Бизнес