Британският кабинет проучва как да ограничи притока от имигранти от Румъния и България

Ник Клег, лидерът на партията Либерални демократи, по-малкия партньор в британската управляваща коалиция, ще председателства заседание на правителствена комисия по вътрешните работи, която ще проучва как мигранти от ЕС, включително румънци и българи, да бъдат убеждавани да не идват във Великобритания. 

 

Плановете са това да става чрез премахване на достъпа до различни социални придобивки, без да се нарушават законите на ЕС срещу дискриминацията, пише вестник "Гардиън", цитиран от БТА.

 

Според вестника вземането на такива мерки е станало още по-спешно, имайки предвид доброто представяне на националистическата Партията на независимостта на неотдавнашните частични парламентарни избори в Истли.

 

Подкомисия на правителството по достъпа на мигрантите до социални помощи, председателствана от министъра по имиграцията Марк Харпър, заседава вече шест пъти, за да обсъди различни варианти - от условията за достъп до общински жилища, помощи и здравеопазване, както и възможността да се въведе нещо като

специален документ за самоличност за всички граждани на ЕС.

 

Министрите се сблъскват с редица решения на Европейския съд в защита на свободното движение на работници в рамките на съюза и затова ще е трудно да се взимат прибързани решения.

 

"Гардиън" пише, че правителството ресор по ресор обмисля различни възможности, но добавя, че говорител на кабинета е подчертал, че нещата са все още на етап проучване.

 

Вестникът посочва, че независимо от партийните съображения като доброто представяне на националистите в Истли Великобритания трябва да вземе решение за ограничаване на имиграцията преди в края на годината да паднат ограниченията за румънците и българите. Министърът на здравеопазването Джереми Хинт обмисля например ограничаване на достъпа до здравните служби чрез въвеждане на по-строги проверки на постоянното местожителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?