Британският кабинет се попълни с "министър за самотата"

Министъра на спорта и гражданското общество Трейси Крауч е новият "министър за самотата"

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей назначи министъра на спорта и гражданското общество Трейси Крауч и на поста "министър за самотата", предаде БГНЕС.

По данни на британския "Червен кръст" повече от 9 млн. британци (при население от 65.6 млн. души) често или постоянно страдат от самота. Организацията нарича това явление "скрита епидемия", която се разраства.

"За твърде много хора самотата е тъжна реалност на съвременния живот. Искам да се боря с този проблем в името на нашето общество и на всички нас, да помагам за преодоляване на самотата на възрастните хора, възпитателите, тези, които са загубили близки – с тези хора, които няма с кого да поговорят, няма с кого да споделят мислите и опита си", се казва в изявление на Мей.

Мнозинството от хората над 75-годишна възраст живеят сами. Около 200 хил. по-възрастни граждани в Обединеното кралство не са разговаряли с приятел или роднина повече от месец, според данни на правителството.

Повечето лекари във Великобритания приемат между един и пет пациенти на ден, които са дошли главно поради това, че са самотни. Данните са от Кампанията срещу самотата, която функционира като мрежа за справяне с изолацията на възрастните хора.

Мей назначи поста "министър за самотата" към министерството на здравеопазването по препоръка на парламентарната комисия за борба с тревожното явление.

За създаването на комисията е работила покойната депутатка Джо Кокс и нейния колега Сим Кенеди. След убийството на Кокс през 2016, депутатите взеха решение да продължат работата ѝ за борба със самотата и наскоро обявиха учредяването на новия орган.

В сряда министър-председателката Тереза Мей дава в резиденцията си на Даунинг стрийт прием в чест на фонда - инициатор, който се занимава с реализацията на идеи, започнати от трагично загиналата Кокс.

По-късно тази година ще бъде публикувана стратегия за борба със самотата, а в изготвянето ѝ ще участват правителството, регионалните власти, социалните служби, доброволци и бизнесмени.

Споделяне

Още от Европа