Британският кандидат-еврокомисар увери, че ще работи за интересите на всички

Британският кандидат за европейски комисар, номиниран да отговаря за финансовите услуги, капиталовите пазари и финансовата стабилност в комисията на Жан-Клод Юнкер, увери на днешното си изслушване в Европейския парламент, че ще работи за всички страни членки на съюза, а не само за интересите на Великобритания и в частност на лондонското Сити, предаде ДПА.

"Не съм дошъл тук, за да прокарвам интересите на която и да е отделна група. Не съм тук като представител на лондонското Сити. Тук съм, за да представлявам европейските интереси и да вземам правилните решения за едно ефикасно регламентиране и постигане на стабилност на финансовите услуги", подчерта Джонатан Хил.

Хил, бивш председател на Камарата на лордовете, е един от кандидатите за комисари, за които имаше най-много спорове и притеснения - главно заради връзките му с лобисткия сектор. Хил, който е основател на лобистката компания Куилър, увери евродепутатите, че вече няма акции в никакви фирми и не участва в никакви бордове.

Опасенията, свързани с британеца Хил, се дължат и на това, че е кандидат на страна, която става все по-евроскептична.

По този повод на днешното изслушване Хил заяви, че подкрепя оставането на Великобритания в ЕС. Той добави, че не вижда конфликт между това да е европейски комисар и клетвата за вярност, която е дал на британската кралица.

Хил се обяви и за регламентиране на бонусите на банкерите, въпрос, който поражда полемика във Великобритания. Той подкрепи и идеята за създаване на банков съюз като част от усилията да се избегнат банковите кризи в еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?