Британският кандидат за еврокомисар ще се явява на "поправителен" изпит

Трудности при изслушванията на още трима кандидати за еврокомисари в ЕП

Джонатан Хил по време на изслушването си в ЕП

Новата Европейска комисия се натъкна при изслушванията в Европейския парламент вчера, предаде Ройтерс.

Разделението сред евродепутатите отложи утвърждаването на еврокомисарите, номинирани от Великобритания, Испания и Унгария, и заплашва да осуети одобряването на френския кандидат.

Британският консерватор Джонатан Хил, който е предвидено да отговаря за финансовите услуги, стана първият кандидат, не издържал теста в ЕП. Хил не успя да разсее подозренията, че е прекалено близък с финансовите кръгове, и ще се яви на ново изслушване следващата седмица.

Утвърждаването на испанеца Мигел Ариас Канете, също консерватор, за европейски комисар по въпросите на енергетиката и климата, също бе отложено, поради съмнения за конфликт на интереси, от левицата и Зелените. В отговор десноцентристките съюзници на Канете заплашиха на свой ред да блокират номинацията за еврокомисар за икономическите и валутните въпроси на френския социалист Пиер Московиси, който ще бъде изслушан днес.

Съдбата на испанеца и на трети кандидат от консерваторите, унгареца Тибор Наврачич, остава неясна.

Наврачич също имаше трудно изслушване, като бе принуден да отбива въпроси за ролята си като министър на външните работи в правителството на страната, обвинявано от Брюксел в дискриминиране на малцинствата и ограничаване на свободата на медиите и на словото. Номиниран за еврокомисар за образованието, културата и гражданството, Наврачич изтъкна своята роля в преговорите с ЕС за внасяне на промени в спорни унгарски закони и привързаността си към европейските демократични ценности като човек, отраснал при комунистическа диктатура.

Попитан саркастично от независим германски депутат дали ще направи "Моята борба" на Хитлер задължителна част от учебната програма, унгарският кандидат си спечели овации, като изрази подкрепа за еврейската общност в страната.

Първите 10 номинирани членове на екипа на новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бяха утвърдени през първите два дни на изслушванията, понеделник и вторник. Гневните сцени в стаите на ресорните комисии вчера обаче заплашиха да нарушат графика, съгласно който е предвидено новата ЕК да бъде одобрена на 22 октомври и да поеме своите функции на 1 ноември.

Всяко забавяне може да предизвика спорове между страните членки и потенциално да остави сегашната Еврокомисия на Жозе Мануел Барозу да решава деликатни въпроси като конфронтацията Русия, търговските преговори със Съединените щати и острите спорове за мерките за икономии и бюджетните дефицити.

Председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер гледа с голям интерес изпитите в Европейския парламент на кандидатите за еврокомисари и е доволен от тяхното представяне. Това заяви в четвъртък говорителят на екипа на Юнкер, българката Мина Андреева.

По повод резултатите от изслушванията на някои кандидати, оставили смесени впечатления, говорителят посочи, че според Юнкер всички изпитани досега са показали вяра в ЕС и сериозни познания. Юнкер е в постоянен контакт с председателя на ЕП Мартин Шулц, отбеляза Андреева.

Ще изчакаме изпитите да приключат и оценката от тях да бъде съобщена, поясни тя. По нейните думи всички изслушани дотук кандидати са показали вяра в ЕС и са били убедителни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа