Британският консул сред 27-те жертви на атентатите в Истанбул

Британският генерален консул Роджър Шорт е сред 27-те загинали при бомбените експлозии, които разтърсиха Истанбул в четвъртък. Най-малко 450 души ранени при двата атентата, извършени с натъпкани с експлозиви камионетки срещу британското консулство и британската банка HSBC.

Информацията за смъртта на Роджър Шорт бе потвърдена и от турския вътрешен министър Абдулкадир Аксу, според когото тялото на британския консул вероятно е затрупано под развалините на сградата на консулството, предаде АФП.

Шорт е дипломат от кариерата, с перфектен турски език и бивш посланик в България.

При атентатите в Истанбул е пострадал леко един българин - Димитър Радев, който бил превързан безплатно в болницата и се тръгнал, съобщи българският консул в Истанбул Христо Петков.

Британският министър на външните работи Джак Стро се очаква да пристигне тази вечер в Истанбул, предаде АФП, като се позова на източник от турското външно министерство. За Истанбул заминават и 16 специалисти за борба с тероризма от Скотланд Ярд, които ще помагат на турските власти в разследването на атентатите.

Втора вълна на атентатите от събота

България взима спешни мерки срещу терористи

Охраната на стратегическите и рискови обекти в България, сред които посолства и синагоги, е засилена заради атентатите в Турция, съобщи в парламента вътрешният министър Георги Петканов. Мерките са взети без да има конкретни данни за опасност от атентати у нас, подобни на тези в Турция. Още от понеделник МВР е взело превантивни мерки, засилен е контролът по границата, тече бърз обмен на информация с чуждите служби, наблюдават се и съмнителни лица в страната

още

Двете експлозии бяха предизвикани от самоубийствени атаки с коли-бомби, а използваният метод много наподобява този от атентатите на 15 ноември срещу две синагоги в Истанбул, при които загинаха 25 души, а стотици други бяха ранени. Турският министър на вътрешните работи Абдулкадир Аксу допусна възможността днешните експлозии да са втора вълна от съботните атентати.

Според турски власти вероятно съставът на използвания материал при взривените днес бомби и при тези, използвани в съботните нападения срещу синагогите, е еднакъв, съобщава ДПА.

Експлозията пред сградата на филиала на банка HSBC е била достатъчно силна, за да разбие прозорците на сгради, разположени на стотици метри от мястото на взрива.

Разчленени тела и отломки бяха разпръснати пред централата на банката в квартал Левент, съобщава телевизионният канал НТВ по свидетелства на очевидци. Част от британското консулство е разрушена.

Гърция обяви, че изпраща екипи в Истанбул, за да се включат в спасителните операции.

Ал Каида и ислямистка група поеха отговорност

Отговорност за днешните атентати срещу британски цели в Истанбул пое анонимно лице от името на терористичната мрежа Ал Каида и на турската ислямистката групировка Ислямски бойци на Великия изток, съобщи Си Ен Ен.

Тези атаки са съвместна акция на Ислямския фронт на бойците на Великия изток (ИФБВИ) и на Ал Каида. Нашите атаки срещу масонски цели ще продължат. Мюсюлманите не са сами, е заявило анонимното лице.

Радикалната ислямистка организацията ИФБВИ пое отговорността и за двата атентата срещу двете синагоги в събота в Истанбул. Терористичната мрежа Ал Каида също обяви, че стои зад атентатите срещу синагогите Бет Изарел и Неве Шалом. Според турската полиция терористите-камикадзе, загинали при съботните атентати и чиято самоличност бе обявена, са турски активисти, свързани с Ал Каида.

Натъпкани с експлозиви камионетки използвани за атентатите

Очевидец, цитиран от Си Ен Ен-Тюрк, твърди, че секунди преди взрива в британското консулство в Истанбул е видял кафява камионетка Шкода да се движи право към сградата, след което се чула експлозията.

Анадолската агенция предаде, че камионетка на фирма за доставки на храна, натоварена с експлозиви, е била използвана при нападението срещу британското консулство.

Терористът камикадзе е дебнал британския дипломат, за да се вреже с колата-бомба в сградата. От силата на взрива желязната врата с тегло тон и половина изхвърчала във въздуха, а стъклата на консулството били избити.

На самото място на двете мощни експлозии пред банката и консулството на Великобритания са били изровени 4-метрови ями и откъртени големи отломки от бетон, предаде кореспондентът на БНТ.

Бомбите вероятно са били поставени в казани под налягане, използвани за преноса на храна. При нападенията срещу синагогите Бет Израел и Неве Шалом в събота бомбите бяха поставени в пластмасови бидони, увити в чували.

Полицията проучва записите на охранителните камери, поставени на сградите, срещу които бяха извършени днешните атентати.

Турският министър на външните работи Абдуллах Гюл заяви, че Турция няма да отстъпи пред терора. Премиерът Ердоган декларира готовността на Турция да се бори твърдо срещу международния тероризъм и отново подчерта необходимостта от международна платформа за сътрудничество в тази посока. Ударът е срещу ценностната система на Турция, но терористите няма да успеят да я разрушат, увери премиерът.

На този етап не знаем кой е отговорен, заяви британският външен министър Джак Стро Стро, но по думите му, атентатите носят "всички белези" на международното терористична групировка Ал Каида и свързаните с нея организации.

Той препоръча на британските граждани да не пътуват до Турция.

След днешните нападения мерките за сигурност в цяла Турция бяха засилени. Гърция също обяви, че засилва мерките по охраната на американски, израелски и британски обекти.

САЩ затвориха за посетители консулството си в Истанбул и препоръчаха на гражданите си да стоят далеч от сградата, съобщи в Лондон говорител на американския Държавен департамент. Мярката е превантивна, няма сигнали за евентуално предстоящо нападение срещу американското консулство в Истанбул, заяви представител на администрацията.

Блеър: Безкомпромисна борба с тероризма

Британският премиер Тони Блеър който разговаря в Лондон с американския президент Джордж Буш, заяви, че с тероризма не трябва да бъдат правени компромиси и подчерта, че е време да бъде проявена пълна решимост. Джордж Буш обеща да не свежда глава пред опитите на терористите да го деморализират.

15-етажната сграда на банка HSBC в Истанбул се намира в оживена търговска зона. Експлозията там е избухнала в 11.10 местно време, а две минути по-късно е атакувано и британското консулство.

Би Би Си коментира, че повторните атентати в Истанбул са насочени очевидно срещу британските интереси.

Европейската комисия, Европейският парламент и ръководителите на европейски държави изразиха възмущението си от атентатите в Истанбул и заявиха, че пободни варварски действия не могат да имат никакво оправдание.

По думите на турския министър на правосъдието и правителствен говорител Джемил Чичек Анкара от дълги години е изправена пред тревогите от тероризма, но често пъти "остава сама на международната арена". Той коментира големия поток от съболезнователни телеграми от различни страни, като посочи, че въпреки съжалението, изказано от различни държави, все още няма постигнато споразумение за "международно признаване" на тероризма, очевидно намеквайки за организацията Кюрдска работническа партия, която беше преименувана два пъти и не е включена в списъците с терористични организации на някои страни.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: