Британският министър за Брекзит доволен от българското председателство на ЕС

Борисов: Европа ще остане обединена и след напускането на Великобритания

Дейвид Дейвис
България ще запази установените близки отношения с Великобритания в бъдеще, тъй като отговарят на интересите на двете държави и на стратегическото им партньорство в НАТО. От особено значение е поддържането на вече създаденото отлично сътрудничество по въпросите на сигурността. Това е посочил министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис, съобщи пресслужбата на кабинета.
 
Двамата са били единодушни, че България и Великобритания ще запазят добрите си партньорски отношения в политиката, икономиката, туризма и сигурността.
 
По време на разговора с Дейвид Дейвис българският премиер е отбелязал, че въпреки процеса на Брекзит, Европа трябва да остане обединена и силна. 
 
От своя страна Дейвис е поздравил премиера Борисов за доброто водене на председателството на Съвета на ЕС. 
 
В София той се срещна и с външния министър Екатерина Захариева.
 
"Преговорите по Брекзит навлязоха в своята решителна втора фаза, именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. България изпълнява отговорно ролята си в процеса и вярвам, че успяхме да създадем балансирана и спокойна атмосфера, в която да продължим преговорите", заявила Захариева по време на срещата.
 
Впечатлени сме от Българското председателство, което е много добро, честно и подхожда с разбиране, посочил Дейвид Дейвис.
 
Предстои да бъде намерено решение на няколко паралелни процеса - преговорите по юридическия текст на Споразумението по оттегляне, включително и върху преходния период, както и подготовка за бъдещите отношения, припомнила Захариева и е допълнила, че първият проект на ЕК на Споразумението по оттегляне е факт, и представлява основа за водене на преговори.
 
Някои от въпросите, по които трябва да постигнем консенсус, не са лесни, но съм оптимист, че ще успеем да намерим най-доброто и балансирано решение, което да бъде в интерес и на гражданите и бизнеса, е подчертала Екатерина Захариева.
 
Като ключови теми на оттеглянето, по които е особено важно да бъде постигната яснота, тя е откроила правата на гражданите и финансовите въпроси.
 
Захариева е отбелязала, че постигането на амбициозно споразумение за бъдещите отношения, което да отива отвъд търговията и сигурността и да съответства на стратегическата тежест на Обединеното Кралство за Европа, ще бъде в интерес и на ЕС, и на Лондон. 
 
"Важно е да се фокусираме върху бъдещето, да не бъдем емоционални, а прагматични. За всички нас е по-добре да постигнем споразумение възможно най-скоро", е казала Захариева.
Споделяне

Още по темата

Още от България