Британският министър за Брекзит призовава ЕС към "взаимни усилия" за споразумение

Дейвид Дейвис

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис изрази във Виена увереност, че Великобритания и Европейският съюз могат да постигнат споразумение, но призова ЕС да разбере, че това изисква "взаимни усилия", предаде Ройтерс.

Дейвис е в австрийската столица в рамките на обиколката си из страните членки на ЕС в опит да ги убеди да постигнат двустранни споразумения по въпросите на търговията и на сигурността.


"Превръщането на бъдещите ни отношения (след развода с ЕС) във функционално икономическо партньорство изисква взаимни усилия, както и изработването на механизми, които да гарантират, че двете страни спазват откритата търговия и честната конкуренция", каза Дейвис.

Великобритания иска да запази тесни икономически отношения с ЕС след като го напусне на 29 март догодина, както и правото си да сключва нови търговски споразумения с всички страни по света.

 

Лидерите на ЕС обаче предупреждават, че Лондон не може да иска едновременно да се освободи от регулациите на ЕС и да запази привилегиите на свободната търговия, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа