Британският парламент обяви екологично и климатично извънредно положение

Британският парламент обяви екологично и климатично извънредно положение

Британският парламент прие решение, предложено от лейбъристите, за обявяване на екологично и климатично извънредно положение. Този вот последва мобилизацията на протестното движение Бунт срещу унищожението.

"Благодарение на натиска на Лейбъристката партия Обединеното кралство стана първата страна, обявила извънредно положение за климата и околната среда", заяви партията в страницата си в Туитър. "Настъпи моментът да се вземат конкретни мерки за борба с климатичните промени", допълва партията.

Партийният лидер Джереми Корбин каза, че се надява, че гласуването в парламента, ще породи вълна от действия от страна на парламентите и правителствата по света.

Решението на лейбъристите, прието снощи от депутатите, няма обаче обвързващ характер. Вотът протече в момент, в който британската Комисия за климатични промени се очаква да препоръча на правителството на Тереза Мей да постигне целта на въглероден неутралитет до 2050 г. Тази препоръка ще бъде в доклад, който ще бъде публикуван по-късно от комисията, която съветва правителството по въпроса с климатичните промени.

Целта, която ще препоръча комисията, стига по-далеч от целта, която Великобритания си е поставила сега, а именно намаляване с 80 процента на нетния обем на емисии на парникови газове до 2050 г. спрямо 1990 г.

Движението Бунт срещу унищожението настояваше за обявяване на извънредно положение за климата. То поиска конкретни мерки за борба с климатичните промени. Движението защитава ненасилствените действия срещу бездействието във връзка с климата и извърши серия от блокади в Лондон. Сега то изрази задоволство, че най-после ще бъде казана истината за климата и за нуждата от спешни действия. "Натискът, упражняван върху нашите политици, сега ще се увеличи", допълва движението в Туитър и посочва, че очаква решителни действия.

Шведската екоактивистка Грета Тунберг също приветства решението на британските депутати. Тя се срещна с парламентаристите миналата седмица и участва в протестна акция на Бунт срещу унищожението в Лондон.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа