Британският парламент одобри искането на Тереза Мей за предсрочни избори

Тереза Мей
Британският парламент одобри проекта на премиера Тереза Мей за предсрочни парламентарни избори на 8 юни, съобщиха световните агенции.
 
След час и половина дебати депутатите подкрепиха предложението с 522 срещу 13 гласа - доста повече от необходимото мнозинство от две трети. Решението бе предварително известно, след като опозиционната Лейбъристка партия обяви, че подкрепя искането на Мей, която е и лидер на управляващата Консервативна партия.
 
Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин веднага каза, че подкрепя изборите, въпреки че залага политическата си кариера, ако партията му понесе тежка загуба.
 
Вотът означава, че британците ще гласуват отново с три години по-рано от предвиденото.
 
При последните проучвания на общественото мнение Лейбъристката партия изоставаше с над 20 процентни пункта от консерваторите. Това е слабост, от която Мей иска да се възползва и да укрепи позициите си и да увеличи мнозинството си в Камарата на общините, която има 650 депутати.
 
"Ще се борим за всеки глас. Всеки глас за консерваторите ще затрудни задачата на тези, които искат да ми попречат да си свърша работата", подчерта пред парламента Мей, искайки "мандат да доведе Брекзита до благоприятен завършек и да го превърне в успех".
 
Няколко лейбъристки депутати вече обявиха, че няма да се кандидатират. Бившият консервативен министър на финансите Джордж Озбърн също ще се посвети на новата си работа като главен редактор на лондонския всекидневник "Ивнинг стандард".
 
Преди гласуването Мей заяви в Камарата на общините, че произвеждането на избори през юни тази година, вместо през 2020 г., както е предвидено, ще осигури на страната "сигурност и стабилност" по време на преговорите за напускане на Европейския съюз.
"Политиците трябва да предадат нашата съдба в ръцете на народа и след това да оставят народа да решава", заяви Мей.
 
"Вярвам, че в този момент от огромно национално значение в парламента трябва да има единство, а не разделение", подчерта Мей пред депутатите. "Затова правилното и отговорно решение за всички нас, които сме тук днес, е да гласуваме за произвеждане на парламентарни избори", добави тя, цитирана от Ройтерс.
 
Мей защити твърдението си, че опонентите ѝ искат да отложат или спрат Брекзита, заявявайки, че тя самата подкрепя дебатите, но трябва да изпълни волята на 52-процентното мнозинство от британските граждани, гласували миналата година за напускане на ЕС. Според нея е очевидно, че Шотландската национална партия и други опозиционни партии "искат да използват тази камара, за да попречат на този процес", съобщи ДПА.
 
Мей потвърди, че тя няма да участва в телевизионни дебати по време на предизборната кампания, но ще участва в предизборна агитация в цялата страна.
 
Премиерът обеща на гласоподавателите "избор между силно, стабилно ръководство в името на националния интерес" с нея като премиер "или слабо и нестабилно коалиционно правителство".
 
Говорител на Европейската комисия заяви в Брюксел, че преговорите с Великобритания за Брекзита ще започнат след парламентарните избори на 8 юни.
 
Месеци наред Мей отричаше, че планира да промени графика за изборите и затова не избегна обвиненията в опортюнизъм, въпреки, че според нея опонентите ѝ не са ѝ оставили друг избор, отбелязва АФП. Тя заяви, че се опасява от противодействие в парламента, което ще отслаби позицията на Лондон в преговорите с Брюксел, които ще започнат в началото на месец юни.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа