Британският парламент отхвърли първия пакет от поправки към законопроекта за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей

Депутатите от Камарата на общините - долната камара на британския парламент, отхвърлиха късно вечерта в понеделник първия пакет от предложени поправки към законопроекта, който ще даде право на министър-председателката Тереза Мей да задейства процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

След седемчасови дебати депутатите отхвърлиха опитите на проевропейските си колеги да прибавят допълнителни условия към плана на Мей да задейства до края на март член 50 от Лисабонския договор.

Предстоят още няколко гласувания във вторник и сряда, когато се очаква законопроектът да бъде приет от Камарата на общините.

Вчера Тереза Мей предупреди депутатите да не пречат на изпълнението на волята на британския народ, като внасят поправки в обсъждания тази седмица правителствен законопроект за Брекзита и каза, че иска да започне преговорите по излизане от Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

"Европейските ни партньори искат да започнат преговорите, както и аз, както и тази камара", каза Мей в парламента.

"Посланието е ясно за всички, тази камара се изказа и сега не е време да се пречи на демократично изразените желания на британския народ. Време е да се заемем с излизането от Европейския съюз."

Законопроектът за започване на процедура за излизане от ЕС е много кратък - само 133 думи и две точки. На 8 февруари се очаква последното, третото четене на законопроекта, който след това ще се обсъжда и в горната камара - на лордовете.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа