Британският парламент отхвърли за трети път сделката за Брекзит, но Тереза Мей не се предава

При липсата на друга алтернатива Великобритания ще трябва да напусне ЕС на 12 април без споразумение

Министър-председателката Тереза Мей в Камарата на общините в петък

Британските депутати отхвърлиха споразумението за излизане от ЕС за трети път в петък. За него гласуваха 286, а против – 344 депутати.

Заедно с опозицията срещу споразумението гласуваха 34 депутати консерватори и 10-те депутати на северноирландската Демократична юнионистка партия.

Така става още по-неясно как, кога и дори дали Великобритания ще напусне ЕС. Днешното решение потапя тригодишната криза около Брекзит до още по-дълбоко ниво на несигурност, отбелязва Ройтерс.

Към този момент Великобритания би трябвало да напусне ЕС на 12 април без споразумение. Възможно е ЕС да приеме и по-дълго отлагане, но ако е налице ясен алтернативен план, какъвто засега липсва. Третият вариант е оттегляне на заявлението по член 50 от Договора на ЕС и отмяна на Брекзит.

Британските депутати ще гласуват в понеделник по различни предложения за съставяне на нов план за Брекзит.

Тереза Мей не се предава, кани се да продължи да омаломощава депутатите

След гласуването министър-председателката Тереза Мей изрази дълбоко съжаление.

Тя предупреди, че всяко по-нататъшно забавяне на Брекзит вероятно ще бъде дълго след сегашния краен срок и ще означава, че Великобритания ще проведе избори за Европейски парламент.

"Последствията от решението на Камарата на общините ще са много сериозни. Камарата отхвърли излизането без сделка, отхвърли анулирането на Брекзит, а в сряда отхвърли всички други варианти на сделката. Днес парламентът отхвърли сделката. Опасявам се, че процесът по Брекзит в Камарата на общините бе изчерпан", подчерта тя.

След което обаче даде да се разбере, че не се предава и ще продължи тактиката си на омаломощаване на депутатите като заедно с тях ще търси "алтернативен път напред".

"Това време (до 12 април) не е достатъчно за договаряне, приемане на законодателство и ратифициране на сделка и все пак камарата дава да се разбере, че няма да позволи напускане без сделка", заяви тя.

"Следователно ще трябва да се споразумеем за алтернативен път напред", каза Мей.

По думите ѝ депутатите ще продължат дискусиите в понеделник, за да се "види дали има стабилно мнозинство за конкретен алтернативен вариант на нашите бъдещи отношения с ЕС".

Според нея обаче всички варианти щели да изискват одобряване на споразумението за Брекзит.

Мей ще продължи преговорите за осигуряване на подкрепа за постигнатата от нея сделка за Брекзит, каза говорителят ѝ, цитиран от Ройтерс.

Минути след като депутатите отхвърлиха за трети път сделката, говорителят заяви, че по-малката разлика, с която споразумението е претърпяло поражение в парламента, показва, че нещата се движат в правилната посока и че редица водещи консерватори са подкрепили правителството при гласуването.

Влиятелни консерватори: Време е премиерът да се оттегли

Премиерът Тереза Мей трябва да се оттегли и да остави Брекзит в ръцете на нов лидер, заяви депутатът консерватор Стив Бейкър, цитиран от Ройтерс.

Според Бейкър Мей трябва да признае, че със сделката ѝ за Брекзит е свършено.

Бейкър, който е заместник-председател на влиятелната Група за европейски изследвания (подкрепяща Брекзит), заяви, че на Великобритания ѝ е нужен нов лидер.

"Сделката не бе одобрена. Тя няма да бъде одобрена. Много съжалявам, че трябва да го кажа, но е време Тереза Мей да спази обещанията си и да отстъпи поста на нов лидер, който да договори споразумение за Брекзит и парламентът да го одобри", изтъкна Бейкър.

Реакцията на ЕС

Минути след гласуването в парламента в Лондон председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че свиква на 10 април извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Европейската комисия съжалява за днешното решение на британския парламент, се посочва в изявление на институцията след третото отхвърляне на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС.

Европейският съвет прие на 22 март решение, според което сега следва Великобритания да напусне без споразумение на 12 април. Великобритания трябва да посочи какво следва преди тази дата и да го съобщи на Европейския съвет, пояснява ЕК.

Днес възможността за раздяла без сделка изглежда вероятна. ЕС се подготвя за това от декември 2017 г. и е напълно готов за това развитие, се допълва в изявлението. Комисията добавя, че оттегляне на Великобритания без споразумение може да се очаква в полунощ на 12 април.

ЕС ще остане единен. Ползите от споразумението за оттегляне, включително преходният срок, няма да бъдат заменени при никакви обстоятелства при напускане без споразумение. Частични споразумения не са възможни, заявява ЕК.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че има съвсем реален риск Великобритания да напусне ЕС без договор. "Единият от двата пътя за организиран Брекзит изглежда е затворен. Така остава само другият път, а той е британците да кажат ясно какво искат преди 12 април", добави холандският премиер.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е време да бъдат ускорени последните приготовления за Брекзит без споразумение. Той посочи, че ако Мей не осигури подкрепа на британския парламент за постигнатото от нея с ЕС споразумение за Брекзит до 12 април, Европа ще решава заедно с Великобритания за графика на излизането ѝ. Макрон заяви, че рискът на 12 април да няма споразумение е реален.

"Сега в този момент ще трябва да решим за графика за изпълнение (на излизането без споразумение) и затова ще ускорим финалната фаза от приготовленията", каза френският президент.

Днешното гласуване

В деня, в който бе планирано Великобритания да напусне ЕС, депутатите на практика гласуваха половината от споразумението на Мей с ЕС - само Договорът за излизане от ЕС, но не и Политическата декларация за бъдещите отношения.

Договорът за излизане дефинира условията на раздялата на Обединеното кралство с ЕС и по специално: оставащите задължения на Великобритания към бюджета на съюза, възлизащи на 39 милиарда лири; гаранциите за правата на гражданите на ЕС във Великобритания и на британските граждани в страните от съюза; детайли за преходния период до края на 2020 година; спорната "предпазна клауза", чиято цел е да се предотврати връщането на "твърда граница" между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Политическата декларация дефинира дългосрочните отношения, към които ще се стремят двете разделили се страни. Тези отношения тепърва ще бъдат обект на бъдещи преговори.

Британските депутати на два пъти с голямо мнозинство вече отхвърлиха цялостната (и с двата ѝ елемента) сделка на Мей за Брекзит.

Миналата седмица председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу изключи възможността за ново гласуване, като се позова на парламентарно правило от 17-ти век, според което в рамките на една своя сесия парламентът не може да бъде каран да гласува нещо два пъти, след като веднаж вече го е отхвърлил. Бъркоу посочи, че това би било възможно само, ако в споразумението бъдат внесени съществени промени.

Формално предложението то да бъде разделено на две и да бъде гласувана само едната му част отговаря на това условие. Затова вчера Бъркоу позволи трети вот.

В края на днешните дебати, продължили 5 часа, Мей заяви, че "това е последният шанс да се гарантира Брекзит".

Одобряването на текста би позволило "да се избегне хаотично напускане след две седмици, да се избегнат изборите за Европейски парламент, да се избегне дълго отлагане, което ще забави или отмени Брекзит", заяви министър-председателката.

Шествие на гневни привърженици на Брекзит

Хиляди британци, които са против отлагане на датата за напускане на ЕС, преминаха в петък през централен Лондон, докато правителството полагаше усилия да спаси плана си за Брекзит, предаде Ройтерс.

Големи групи се сърбаха пред парламента с развети национални знамена. Те скандираха "Извън значи извън" и "Бай-бай, ЕС". Много от участниците носеха плакати, обвиняващи министър-председателката Тереза Мей в предателство.

При засилено полицейско присъствие някои блокираха улици около парламента и скандираха "Няма да ни преместите" и "Какво искаме? Брекзит? Кога го искаме? Веднага".

Начело на протестиращите бе Найджъл Фараж - политик, за когото се смята, че е направил повече от всеки друг, за да пришпори тогавашното британско правителство да се съгласи да произведе референдум за членството в ЕС.

Очаквайте подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа