Британският парламент отказа да разгледа сделката на Борис Джонсън

ЕС е готов да отложи Брекзит, а лейбъристите търсят коалиция за нов референдум

Джон Бъркоу

Камарата на общините няма да разгледа новата сделка за Брекзит, обяви председателят ѝ Джон Бъркоу в понеделник вечерта.

Бъркоу заяви, че няма да допусне това, тъй като не е настъпила промяна в същността и в обстоятелствата около гласуването на договорения от премиера Борис Джонсън миналата седмица документ.

"Днешното искане по същността си е същото като в събота и Камарата вече взе решение по въпроса. Обстоятелствата са същите. Решението ми е този въпрос да не бъде обсъждан днес", заяви Бъркоу.

Той трябваше да се произнесе, тъй като парламентарният правилник не разрешава един и същи въпрос да бъде внасян два пъти в рамките на една сесия.

Споразумението трябваше да бъде разгледано на извънредна сесия в събота, но тогава беше приета законодателна поправка, с която беше отложена дискусията. Така се наложи премиерът Джонсън да изпрати писмо в Брюксел с искане за отлагане на излизането на страната от ЕС след 31 октомври, както изиска наскоро приета от парламента разпоредба. Той обаче изпрати и второ писмо, в което обяснява, че не иска ново отлагане на Брекзит.

Сега, само десет дни преди 31 октомври, когато Лондон трябва да напусне ЕС, "Даунинг стрийт" ще предприеме нови опити да прокара законодателството за Брекзит, а опозицията ще се опита да го блокира със серия поправки.

Според вестник "Гардиън" лейбъристите в момента се стремят към нова коалиция, чрез която да елиминират споразумението за Брекзит на Борис Джонсън. Те са започнали да сондират мнения сред несъгласните с правителствената политика в редиците на торите, както и сред редиците на северноирландската Демократична юнионистка партия, за да наложат промени в споразумението на премиера.

Тази новина поражда възможност за създаване на нова парламентарна коалиция в последния момент, която да принуди правителството да отиде на по-мек вариант на излизане от ЕС или да се съгласи да бъде произведен нов референдум за това дали изобщо да се напуска съюза.

ЕС ще отложи Брекзит, ако Борис Джонсън не получи одобрение за сделката в парламента

В понеделник вестник "Сънди таймс" съобщи, че Европейският съюз ще отложи излизането на Великобритания до февруари 2020 г., ако британският министър-председател Борис Джонсън не успее да получи одобрение за своята сделка за Брекзит в парламента тази седмица.

Според британското издание, което цитира дипломатически източници, се предвижда Великобритания да може да напусне по-рано - на 1 или 15 ноември, през декември или януари, ако сделката на Джонсън бъде ратифицирана, преди да изтече удължаването.

Вестникът посочва, че няма да бъде взето решение, докато държавите от ЕС не преценят шансовете за одобряване на споразумението за Брекзит в парламента. Ако Джонсън се сблъска със сериозни трудности или депутатите наложат втори референдум за Брекзит, тогава държави като Германия ще настояват за по-дълга отсрочка, евентуално до юни догодина.

Дипломати и служители от ЕС, цитирани от Ройтерс, казаха, че в зависимост от развитието на събитията във Великобритания възможностите за удължаване на срока за Брекзит варират от отлагане само с още един месец, т.е. до края на ноември, до отлагане с половин година или повече.

ЕП иска да се произнесе последен по споразумението

Мнозинството в Европейския парламент настоява евродепутатите да се произнесат последни по постигнатите промени в споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Това съобщиха на пресконференция преди началото на сесията на ЕП в Страсбург представители на различни политически групи.

Дневният ред на сесията предвиждаше утре евродепутатите да обсъдят въпроса и се очакваше те да гласуват последните текстове. ЕП днес припомни, че желае да бъде последният във веригата на утвърждаване на постигнатата договореност, като преди това бъде изяснено становището на мнозинството от депутатите в британския парламент.

ЕП е готов да свика извънредна сесия следващата седмица, за да гласува новите текстове и ако междувременно тези текстове са били подкрепени от британските депутати.

По думите на представители на ЕП въпросът за свикването на извънредна сесия е чисто политически, а от организационна гледна точка няма никакви пречки, за да бъдат текстовете гласувани преди 31 октомври.

Очаква се решението как да се действа да бъде взето по-късно тази вечер на заседание на ръководството на ЕП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?