Британският парламент пак отказа на Джонсън предсрочни избори

Борис Джонсън

Британските депутати отхвърлиха и второто искане на премиера Борис Джонсън за предсрочни парламентарни избори на 15 октомври.

За да бъдат свикани избори, правителството се нуждаеше от 434 гласа - две трети от всички депутати, избрани в 650-местната долна камара на парламента.

При гласуването рано тази сутрин само 293 народни представители подкрепиха предложението на правителството, а 46 гласуваха против.

Основните опозиционни партии се споразумяха преди вота, че няма да подкрепят Джонсън, докато не изпълни нов закон, чиято цел е да отложи Брекзит и да попречи на Обединеното кралство да излезе от ЕС без сделка.  

Преди гласуването Джонсън каза, че няма да иска ново отлагане на Брекзит, предвиден за 31 октомври, въпреки че вчера влезе в сила закон, задължаващ премиера да поиска от ЕС отлагане, ако не постигне споразумение за излизане до 19 октомври.

"Изборите са единственият начин за излизане от задънената улица в Камарата (на общините) и да се защити националният интерес, като се даде на следващия премиер, който и да е той, най-силния възможен мандат да води преговори от името на страната ни на Европейския съвет идния месец", каза той преди искането му за предсрочни избори да бъде отхвърлено.

Това заседание в Камарата на общините бе последното преди спирането на работата на парламента за пет седмици по решение на Джонсън. То ще бъде запомнено и с изненадващото съобщение на председателя на камарата Джон Бъркоу, че ще подаде оставка след прекарани 10 години на поста.

Спирането на работата на парламента, която Бъркоу нарече "конституционен скандал", предизвика вълна от възмущение в Обединеното кралство, където противниците на тази мярка подозират Борис Джонсън, че иска по този начин да попречи на депутатите да водят дебати за Брекзит и да изкара страната от ЕС без сделка.

Споделяне

Още от Европа