Британският парламент временно ще спре работа да не пречи на премиера за Брекзит

Кралица Елизабет Втора се е съгласила с искането на Борис Джонсън

Кралица Елизабет Втора и Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън поиска от кралица Елизабет Втора, а тя се съгласи,  да прекрати работата на парламента от средата на септември до средата на октомври, с което ще бъдат парирани  опитите на депутатите да блокират Брекзит без сделка. Планът предизвика бурни критики и може да предизвика конституционна криза.

В най-дръзкия си ход досега за изваждане на Великобритания от ЕС – независимо дали със сделка или без сделка, Джонсън заяви в сряда, че ще насрочи речта на кралицата за 14 октомври, предаде Ройтерс. Това е традиционна реч, която се изготвя от правителството и очертава законодателния дневен ред за предстоящата година. Джонсън твърди, че ще изложи "смела и амбициозна законодателна програма за обновяване на нашата страна след Брекзит"

Идеята е да бъде рязко ограничено времето, което имат депутатите за законодателни или други мерки, за да предотвратят Брекзит без сделка, коментират британски медии.

Новината рязко понижи британския паунд спрямо еврото и долара, тъй като засилва хипотезата за твърд Брекзит. Джонсън многократно е заявявал, че иска Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври "на всяка цена", дори без споразумение.

Британската кралица Елизабет Втора одобри плана на Борис Джонсън за спиране на работа на парламента за близо месец, съобщи по-късно Ройтерс, като се позова на изявление на официалния консултативен орган на кралицата, известен като Таен съвет.

В изявлението се потвърждава, че по разпореждане на Нейно Величество пред съвета парламентът ще преустанови работа не по-рано от понеделник, 9 септември, и не по-късно от четвъртък, 12 септември, до понеделник, 14 октомври 2019 г.

Очакваше се британският парламент да започне есенната си сесия на 3 септември за две седмици, а след това да излезе отново в почивка, докато преминат годишните конференции на политическите партии. Обикновено парламентът възобновява работата си в началото на октомври.

Премиерът твърди, че депутатите ще имат "достатъчно време" да дискутират Брекзит. В писмо до депутатите той казва, че е говорил с кралица Елизабет ІІ и е поискал от нея да суспендира парламента от втората седмица на септември.

След това депутатите ще се върнат в Уестминстър на 14 октомври..

В телевизионно интервю Джонсън отрече, че целта му е да попречи на депутатите да осуетят плановете му за Брекзит. "Това изобщо не е вярно. Ако погледнете какво правим, ние изготвяме нова законодателна програма. Ще има предостатъчно време и за двата лагера на решаващата среща на върха (на лидерите на ЕС) на 17 октомври, предостатъчно време за депутатите в парламента ни да дебатират по ЕС, Брекзит и всички други въпроси", каза Джонсън.

"Трябва да се захванем с вътрешнополитическия дневен ред и затова обявяваме речта на кралицата за 14 октомври", добави той.

Джонсън: Парламентът ще има възможност да ратифицира новото споразумение

"Мисля, че е от съществено значение парламентът да заседава преди Европейския съвет, планиран за 17 и 18 октомври, и ако, както аз се надявам, бъде постигнато споразумение с ЕС, то парламентът ще има възможност да приеме закон, необходим за ратифицирането на това споразумение за Брекзит преди 31 октомври", каза Джонсън.

"Седмиците, предшестващи Европейския съвет, са от жизненоважно значение за моите преговори с ЕС", отбеляза британският премиер. "Показвайки единство и решимост, ние имаме шанс да постигнем ново споразумение, което може да бъде прието от парламента", подчерта той.

Договорът за излизане на Великобритания от ЕС, сключен между Брюксел и предшественичката на Джонсън, Тереза Мей, след повече от две години на усилени преговори, беше отхвърлен на три пъти от британските депутати. Те така и не успяха да постигнат съгласие под каква форма трябва да бъде осъществен Брекзит, за който се обявиха 52 процента от британците на референдума през юни 2016 г.

Днешното съобщение идва ден след като депутатите, които са против Брекзит без споразумение, се разбраха да работят заедно да предотвратят такъв сценарий, включително чрез приемане на законодателство или гласуване на недоверие на правителството.

Конституционен скандал

Временното прекъсване на работата на парламента преди речта на кралицата е конституционна норма във Великобритания, но решението да се ограничи парламентарният контрол върху кабинета седмици преди най- оспорваното политическо решение за страната предизвика яростни критики.

Това е конституционен скандал, заяви председателят на парламента Джон Бъркоу, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Както и да се представя този ход, е абсолютно очевидно, че целта на спирането на работата (на парламента) е да му попречи да дебатира по Брекзит и да изпълни дълга си да определи курс за страната ни", заяви Бъркоу.

Той уточни, че не е бил предварително уведомен за решението на премиера, отбелязва Асошиейтед прес.

"Спирането на работата на парламента би било оскърбление към демократичния процес и правата на парламентаристите като избрани представители на народа", добави Бъркоу.

Преврат срещу парламента

"Това е скандал и заплаха за нашата демокрация", реагира Джереми Корбин, лидерът на лейбъристите, основната опозиционна партия.


Дори консерватори разкритикуваха хода на Джонсън. Бившият министър на финансите Филип Хамънд, който е против Брекзит без сделка, каза, че става дума за конституционен скандал.

Говорителката на Лейбъристка партия Даян Абът определи хода на премиера като преврат срещу парламента. "Борис Джонсън се опитва да извърши преврат преврат срещу парламента. Срещу вас, избирателите, и срещу вашите политически представители. За един пагубен Брекзит Без Споразумение", написа Абът в Туитър.

Лидерът на партия "Брекзит" Найджъл Фараж заяви, че след обявеното намерение на премиера, вотът на недоверие "сега е нещо сигурно".

"Общите избори стават по-вероятни и това се приема като положително от поддръжниците на Брекзит", написа Фараж в Туитър.

Той обаче посочи, че големият въпрос е дали Джонсън възнамерява да продължи преговорите с ЕС по споразумение за напускане: "Ако смята да го прави, Партията на Брекзита ще се бори с него на всеки сантиметър по този път. Ако обаче той иска сега Брекзит (без споразумение), ще му помогнем да си осигури голямо мнозинство на едни общи избори".

Мрачна дата в демокрацията на Обединеното кралство

Шотландският първи министър Никола Стърджън също реагира гневно: "Изглежда Борис Джонсън наистина се готви да прекрати работата на парламента, за да прокара силово Брекзит без споразумение. Ако депутатите не се обединят, за да го спрат следващата седмица, днешният ден ще бъде запомнен като мрачна дата в демокрацията на Обединеното кралство".

"Ако Би Би Си нюз са прави, Борис Джонсън току-що отправи предизвикателство към парламентарната демокрация. Майката на всички парламенти (б. ред.: британският парламент) няма да позволи на Джонсън да бъде държан настрана от най-важното решение, пред което е изправена страната ни. Обявената от премиера война ще бъде посрещната с железен юмрук", написа в Туитър говорителят по въпросите на Брекзит на проевропейската партия Либерални демократи Том Брейк.

"Ние нямаме "ново правителство". Това действие е абсолютно скандално посегателство над нашата демокрация. Не можем да допуснем това", коментира в Туитър заместник-лидерът на главната опозиционна сила, Лейбъристката партия, Том Уотсън.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа