Британският паунд с рекорден спад след коментари на Мей за напускане на единния пазар

Британският паунд с рекорден спад след коментари на Мей за напускане на единния пазар

Британският паунд претърпя най-големия си спад на международните валутни пазари в понеделник, достигайки най-ниските си равнища спрямо долара от октомври насам, след като премиерът на страната Тереза Мей предупреди, че няма никакви перспективи Великобритания да запази "части" от членството си в Европейския съюз.

В неделя тя заяви в интервю пред "Скай нюз", че хората често говорят така, "сякаш ние напускаме ЕС, но но все още искаме да запазим части от членството в ЕС. Ние напускаме; ние излизаме."

По-късно Тереза Мей коментира пред репортери, че все още търси "нови отношения" за Великобритания извън ЕС.

Вярвам, че това ще са отношения, които ще имат в сърцевината си добра търговска сделка, заяви премиерът. Тя допълни, че отхвърля понятията "твърд" и "мек" Брекзит.

Анализатори от "RBC Capital Markets" коментираха, че думите на Тереза Мей от интервюто ѝ пред "Скай нюз" са изтълкувани като индикация, че в преговорите си за напускане на ЕС британското правителство ще даде приоритет на контрола върху миграцията, а не на достъпа до единния пазар.

Британският паунд поевтиня с 1 цент до 1.21 долара в понеделник сутринта, след като Мей даде да се разбере, че Великобритания вероятно ще напусне единния европейски пазар на стоки и услуги.

Според някои дилъри Мей е готова да търгува с ЕС като всяка друга страна извън Европа без каквато и да е форма на привилегирован статут.

Британският паунд поевтиня с близо 20 на сто спрямо долара след решението на британците на референдума на 23 юни миналата година страната да напусне ЕС.

Много икономисти допускат, че британската валута ще продължи да пада и в следващите месеци.

В последните дни Тереза Мей е критикувана, че вече половин година начело на правителството не е казала каква точно политика смята да води. Стратегията ѝ за напускане на ЕС, процедурата за който ще се активира след по-малко от три месеца, все още не е ясно дефинирана, изчерпва се с общи приказки и изглежда все по-хаотична, писа британското сп. "Икономист" в края на миналата седмица.

В същото време, с наближаването на датата за стартиране на процедурата, инвеститорите и пазарите се интересуват конкретно каква ще е стратегията на правителството.

Коментарите на Тереза Мей от неделя са първите ѝ по тази тема през новата година и може да възобновят страховете от "твърд" Брекзит, при който контролът върху миграцията доминира над целта да се запази какъвто и да е достъп до единния пазар на ЕС.

Британският министър на финансите Филип Хамънд все още поддържа тезата, че Великобритания трябва да се опита да остане поне частично член на митническия съюз, което да позволи на страната да търгува без граничен контрол и тарифи, отбелязва "Файненшъл таймс".

Единният пазар на ЕС, който обхваща 500 милиона души, се базира на общи правила за търговия и услуги, като в същото време улеснява свободното движение на капитали и хора.

Изданието цитира анализатори, според които политическият хаос около стратегията на Великобритания за напускане на ЕС може да окаже по-нататъшно отражение върху паунда, въпреки икономическите показатели на страната са добри.

Докато правителството най-накрая не представи конкретна и убедителна стратегия, участниците на пазара все повече ще се страхуват от катастрофа, коментира представител на Commerzbank.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес