Британският план за Брекзит представлява "колан на самоубиец", смята Борис Джонсън

Борис Джонсън

Планът на Тереза Мей за търговските отношения след Брекзита затяга "колан на самоубиец" около Обединеното кралство, а детонаторът е връчен на Европейския съюз.

Това заяви в неделя бившият британски външен министър Борис Джонсън, цитиран от Франс прес.

Потенциален кандидат за поста на консервативната премиерка, Джонсън тръшна през юли вратата на кабинета в знак на несъгласие с "плана Чекърс", предложен от Мей, който предвижда поддържането на тесни търговски връзки между кралството и ЕС след Брекзита, насрочен за 29 март.

С предложенията си министър-председателката разгневи привържениците на "чист и твърд" Брекзит, а лидерите на ЕС погледнаха скептично на този план, поставяйки под съмнение неговата жизнеспособност.

"Препасахме със самоубийствен колан британската конституция - и дадохме детонатора на Мишел Барние - главния преговарящ на ЕС за Брекзита", заявява Борис Джонсън в статия за "Мейл он сънди". Той изразява съжаление, че Обединеното кралство се държи като "йес-мен" в отношенията с ЕС.

"До момента, на всеки етап от преговорите, Брюксел получава, каквото пожелае. Приехме графика на ЕС; приехме да дадем 39 милиарда лири, без да получим нищо в замяна", отбелязва бившият министър по повод цената на развода с общността.

"Сега, с предложението от Чекърс, сме готови да приемем техните правила - завинаги, - без правото да кажем и дума за тези правила", продължава той. "Това е унижение", смята Джонсън.

Същевременно той нарича "абсолютно неприемлив" плана, известен като "бекстоп" или "предпазна мрежа", предвиждащ британската провинция Северна Ирландия да остане в митническия съюз и в единния европейски пазар по липса на друго решение, което да възпрепятства след Брекзита възстановяването на контрола по границата с Ирландия - членка на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа