Британският посланик е съгласен, че Камерън се възхищава на Борисов

Разлика между официалните съобщения за разговор между двамата провокира реакцията на дипломата

Бойко Борисов разговаря с Дейвид Камерън м.г. Снимка: МС

Британският посланик в България Джонатан Алън обяви в петък в социалната мрежа Туитър, че "ние не сме несъгласни, с каквото и да е, казано от Борисов - всичко е точно".

 

Коментарът му бе по повод публикации в медиите, отразяващи силно разминаващите се официални съобщения за телефонния разговор между премиера в оставка и колегата му във Великобритания Дейвид Камерън.

 

Правителственият сайт обяви преди ден, че британският премиер е изразил възхищението си от решението на Борисов да подаде оставката на целия си кабинет и му пожелал успех на предстоящите избори. От информацията публикувана официално от "Даунинг стрийт" 10 обаче се разбра, че  колегата на Бойко Борисов не е казал точно това.

Според специалистите по връзки с обществеността на "Дондуков" 1 Камерън изказал "своето възхищение от смелостта за взетото решение да бъде депозирана оставката на българското правителство и подчерта, че уважава изразената от г-н Борисов позиция".

 

Дори бяха цитирани думите му: "Благодаря за сътрудничеството в рамките на европейските и евроатлантическите структури, благодаря и за приятелството. Пожелавам успех на предстоящите избори", придружени от заглавие "Дейвид Камерън: Пожелавам успех на Бойко Борисов на предстоящите избори".

 

Според британската правителствена пресслужба обаче премиерът на Великобритания просто е благодарил за силното сътрудничество на Борисов, свързано с европейски въпроси, НАТО и реформите в ЕС.

 

"Премиерът каза, че изпитва голямо възхищение за ясната позиция, заета от правителството на премиера Борисов за ролята на Хизбула в бомбения атентат в Бургас и го поздрави за лидерството, което е показал в този случай", гласи буквално съобщението от "Даунинг стрийт" 10.

 

За възхищение от оставката на българския кабинет и пожелания за победа на предсрочните избори няма нито дума.

 

МС: Всяка пресслужба има право да подбира акцентите, които да съобщи

 

От Министерския съвет обаче реагираха подразнено в четвъртък, че "няма приета практика изготвяните прессъобщения за проведените от министър-председателя телефонни разговори да включват цялото им съдържание и всички засегнати по времето им теми".

 

"Право и на двете страни, участващи в разговора, и на съответните пресслужби е да изберат акцентите, които цитират в съобщенията си след приключване на разговора", уточняват от правителствената пресслужба.

 

В сряда правителственият пресцентър у нас съобщи още, че генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също изразил надежда партията на Бойко Борисов да спечели втори мандат. Достоверността на тази информация обаче е трудно проверима, тъй като тя не е отразена на сайта на ООН.

 

Това не е първият подобен случай. свързан с пресслужба, подчинена на Борисов. През ноември 2008 г., докато бе столичен кмет, премиерът в оставка се срещна с германския разследващ журналист Юрген Рот по повод книгата му "Новите български демони", в която има отделна глава, посветена на бившия главсек на МВР.

 

След разговора им Столичната община разпространи съобщение, според което след срещата Юрген Рот не само е ревизирал изцяло позицията си за Борисов и съмнителното му минало, но дори напуснал кметството като негов политически привърженик. По-късно журналистът категорично отрече подобно нещо, точно преди да отлети от летище София.

Споделяне

Още по темата

Още от България