Британският посланик: Най-важната задача за България е да прекъсне зависимостта от Русия

Джонатън Алън, сн. БГНЕС

Най-важните задачи пред бъдещото правителство и следващите няколко правителства в дългосрочен план е да елиминира зависимостта от руската енергетика, заяви посланикът на Великобритания у нас Джонатън Алън.

Алън каза, че на всички им е ясно и разбират, че България има много силни връзки с Русия – между хора, между култура, между бизнес.

Никой не казва, че България трябва да прави избор между Русия и Запада, поясни той.

“Но това, което прави правителството на Русия, е да показва, че има избор за България между агресията и нелегалните действия и от друга страна международните правила на демократични органи като ЕС и НАТО”, добави Джонатан Алън.

По думите му кризата в Украйна и реакцията на другите държави е показала, че трябва да спрем нашите зависимости от Русия.

“Различното между сега и преди една година е, че ние не знаем сега какво ще прави Русия. Ясно е, че има руски войници в Украйна – в една друга европейска държава. Това значи, че ние нямаме гаранции какво ще прави Русия в бъдеще. Затова е важно да покажем, че гаранциите за сигурността на НАТО са реални и са в сила”, коментира още той.

По думите му със санкциите към Русия държавите осъдиха нелегалната агресия в Украйна и никой няма да разпознае нелегалната анексия на Крим.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?