Британският посланик: Силният глас на гражданското общество трябва да се чуе

Посланикът на Великобритания Джонатан Алън.

Двама чужди посланици коментираха протестите в страната, като бяха единодушни, че гражданите имат право на протести, а гласът им трябва да бъде чут.

 

"Щом като е толкова силен гласът на гражданското общество, той трябва да се чуе", заяви в четвъртък посланикът на Великобритания в София Джонатан Алън.

 

"Хората имат право да протестират мирно, а полицията не трябва да им пречи", каза още дипломатът. "Отправям въпроса към тях - ако толкова много българи вярват, че има нужда от политическа и икономическа реформа, коя е партията, която ще предложи такива?. Сигурно е, че всичките искат едно по-добро бъдеще за страната”, продължи британският посланик.

 

Той коментира още, че вече има по-силно гражданско общество в България, а в протестите и контрапротестите има послание за политиците и те трябва да го чуят.

 

Френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан коментира от своя страна, че "няма нищо учудващо в една демократична страна да има недоволство и протести".

 

"От месец и половина съм в България, аз съм наблюдател, не съм участник в политическия живот, опитвам се да разбера,какво се случва, но не мога да правя преценки”, каза посланикът.

 

Запитан отново дали би се срещнал с протестиращи, както това направи неговия предшественик Филип Отие, Дьо Кабан уточни, че предишният посланик не е давал оценка и подкрепа на когото и да било.

 

"Действително във Франция бяхме учудени от излизането на много българи на улицата заради назначението на Делян Пеевски, който не е имал необходимия опит за тази длъжност. Но това, че моят предшественик се е срещнал с протестиращите, не бива да се тълкува, че е бил против правителството", каза посланикът.

 

Според него нормално е човек да е недоволен от своето правителство. Той даде пример с Франция, като каза, че преди седмица в Бретан също е имало протести. Там протестиращи се противопоставили на въвеждането на допълнителна пътна такса и дори разбили няколко пункта за събиране на такси.

 

На въпрос нормално ли е толкова полиция да охранява протестиращи, както това стана по време на студентския протест преди два дни, Дьо Кабан предложи на журналистите да посетят Франция и сами да видят как действа полицията там.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?