Британският правосъден министър помилва Майкъл Шийлдс

Министърът на правосъдието на Великобритания Джак Стро е помилвал осъдения на десет години затвор футболен запалянко Майкъл Шийлдс, предаде ББС в сряда. Новината бе веднага подета от електронните медии в Ливърпул, откъдето е осъденият 22-годишен младеж.

Шийлд получи присъдата в България заради нападението си над българския барман Мартин Георгиев на Златните пясъци през май 2005 г. Тогава 25-годишният българин бе ударен по главата с тежък камък от пияния футболен запалянко и след това месеци наред лекуваше тежката си травма.

По време на процеса Шийлдс твърдеше, че е невинен, че не той е ударил българина, но свидетелски показания сочеха обратното.

Трите съдебни инстанции в България потвърдиха присъдата, която първоначално от 15 години бе намалена от Върховния касационен съд на 10 години затвор.

След ареста на Шийлдс друг участник в скандала – приятел на Шийлдс и присъствал на злополучния скандал, обяви от Великобритания, че всъщност той е виновен, а не Майкъл. Това не бе потвърдено от българското разследване.

По силата на юридическа спогодба между България и Великобритания Шийлдс бе преместен да излежи присъдата си в британски затвор. Преди това президентът Георги Първанов отказа да го помилва и прехвърли правото на това на британските правораздавателни институции.

Според ББС Стро е помилвал Шийлдс с мотивите, че младежът е "морално и технически невинен". Преди това на няколко пъти британският правосъден министър отказваше на родителите на младежа да го помилва, въпреки много силния обществен натиск.

Съобщението за помилването бе потвърдено и от посолството на Великобритания в София. Оттам разпространиха и изявлението на министър Стро.

"След като внимателно разгледах всички доказателства, налични в момента, стигнах до заключението, че Майкъл Шийлдс казва истината, когато твърди, че е невинен за опит за убийство, за който е осъден в България. Поради това, препоръчах на Нейно

величество кралицата той да бъде помилван. Г-н Шийлдс от днес е освободен от затвора и се връща вкъщи при семейството си като свободен човек", се казва в изявлението.

"Ясно е, че жертвата в този случай, г-н Мартин Георгиев, е бил обект на брутална и яростна атака. Не съм аз човекът, който да каже, кой е отговорен за това позорно нападение. Това е въпрос от компетентността на съда в България. Новите

доказателства, които се появиха при срещата с родителите на г-н Шийлдс и последвалите проверки на полицията в Ливърпул, са предадени на българските власти от британския посланик в София.

Моето решение не представлява критика към решението на българския съд по този казус. Аз видях доказателства, които те не са видели", добавя Стро.

Споделяне

Още от България