Британският правосъден министър ще откаже помилване на Майкъл Шийлдс

Британският министър на правосъдието Джак Стро ще отхвърли жалбата на футболния запалянко Майкъл Шийлдс, който бе осъден в България за опит за убийство на бармана Мартин Георгиев. Това става ясно от съобщение на Министерството на правосъдието за телефонен разговор на министър Миглена Тачева с британският посланик в София Стийв Уилямс. Той съобщил за намерение на британския министър на правосъдието Джак Стро да уведоми Майкъл Шийлдс, че е "склонен да откаже" на молбата му за опрощаване съгласно кралската привилегия за помилване.

Стро стигнал до това решение след като разгледал всички доказателства, включително мнението на независимия съветник и присъдите на българския съд. Причина за решението е фактът, че Майкъл Шийлдс не отговаря на строгото изискване за опрощаване, според което министърът трябва да е убеден, че Шийлдс е "технически и морално невинен".

"Писмото с намерение за отказ" е напълно обосновано предварително решение, което дава на Шийлдс възможност да отговори с аргументи защо такъв отказ не е оправдан. Например, за да промени това решение, Шийлдс ще трябва да предостави допълнителни доказателства или да покаже, че министърът на правосъдието е интерпретирал неправилно някои улики или не е взел под внимание нещо, което е трябвало да вземе пред вид, уточниха от българското правосъдно ведомство.

През май 2005 година Шийлдс, който тогава бе на 19 години, едва не уби бармана Мартин Георгиев, удряйки го с камък по главата, по време на пиянско изстъпление в Златни пясъци след финала на Шампионската лига в Истанбул между отборите на "Ливърпул" и "Милан".

Англичанинът бе осъден първо на 15 години затвор, но след това присъдата му бе намалена от Върховния касационен съд на 10 години лишаване от свобода. След престой в български затвор, през септември 2006 г. той бе преместен да изтърпява наказанието си във Великобритания.

След като Шийлдс мина детектор на лъжата, който показа, че е невинен, а негов сънародник официално пое отговорността за нападението срещу Гаеоргиев, във Великобритания започна активна кампания за амнистиране на Шийлд.

Дори британски евродепутат идва на нарочна среща с президента Георги Първанов, за да лобира за помилването му.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?