Британският премиер е сигурен, че ще договори ново споразумение с ЕС

Рискът от Брекзит без сделка понижи британския паунд до 28-месечен минимум

Британският премиер е сигурен, че ще договори ново споразумение с ЕС

Британският премиер Борис Джонсън каза, че са налице всички шансове да се постигне ново споразумение за Брекзит с Европейския съюз и че той иска също и голямо търговско споразумение с ЕС.

"Ние искаме да заявим пределно ясно, че предпазният механизъм (за Северна Ирландия - б.р.) е "умряла работа" и трябва да бъде отписан. Споразумението за изтегляне (от ЕС, договорено с експремиерката Тереза Мей - б.р.) също е мъртво и трябва да бъде отписано. Но има възможност за ново споразумение", каза Джонсън по време на посещение в британска военноморска база в Шотландия, където той е на посещение в понеделник.

"Онова, от което се нуждаем, е да изградим ново партньорство, включващо всички онези неща, които имат значение за нас, със споделено сътрудничество в сферите на отбраната, сигурността, разузнаването, културата, науката - всичко, което би могло да се очаква", посочи премиерът.

"В сърцевината на всичко това ще бъде едно ново споразумение за свободна търговия, които ще ни позволи да си върнем контрола над митата и над нашите закони, и да правим някои неща по различен начин, който ни устройва", добави Джонсън.

ЕС неколкократно обяви, че няма да позволи да бъде сплашван от Джонсън и няма да се поддаде на неговото искане за предоговаряне на споразумението за Брекзит.

Борис Джонсън изключи нов референдум за независима Шотландия

Той изключи нов референдум за независимост на Шотландия след проведения вече през 2014 г.

"Както вече бе казано, такова нещо се предприема веднъж през един човешки живот, веднъж при едно поколение. На тази база хората тогава дадоха гласа си и мисля, че ще бъде тотално погрешно да нарушим това обещание пред народите на Шотландия и Обединеното кралство и да правим нов референдум", каза Борис Джонсън.

В Шотландия той има срещи с първия министър на страната Никола Стърджън и председателя на Консервативната партия там Рут Дейвидсън, която предупреди премира, че никога няма да подкрепи Брекзит без сделка. В момента правителството на Борис Джонсън готви безпрецедентна по мащаб рекламна кампания за 100 млн. паунда, която да убеди британците да приемат и вариант, при който Великобритания напуска ЕС без споразумение.

На референдума през 2016 г. голямото мнозинство в Шотландия гласува против Брекзит, а след като сега Джонсън планира и излизане от ЕС без сделка, шотландците все по-усилено обсъждат да проведат нов референдум за напускане на Обединеното кралство.

Британският паунд се понижи до 28-месечен минимум

Междувременно курсът на британския паунд се понижи в понеделник с над 1 процент до 28-месечен минимум на фона на нарастващия риск от Брекзит без споразумение и възможността новият британски премиер да насрочи предсрочни избори, предаде Ройтерс.

Има възможност за още по-голямо поевтиняване на паунда, тъй като всички показатели сочат, че излизането на Великобритания от ЕС без споразумение все още не е изцяло отчетено във валутния курс.


Малко след 16 часа българско време курсът на британския паунд се понижи с 1.1 процента спрямо долара до 1.2242 долара и до 90.855 пенса за евро.

Джонсън повтори пред британски медии, че макар да иска да бъде постигнато ново търговско споразумение, Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври с или без такъв договор.
От май паундът е изгубил спрямо долара 7 процента от стойността си.

Доскоро повечето инвеститори вярваха, че ще бъде постигнато споразумение в последната минута, но войната на думи между Великобритания и ЕС се изостря, а Ирландия определи подхода на Джонсън като "безполезен".

Великобритания засилва подготовката за излизане от ЕС без сделка

Британският външен министър Доминик Рааб каза в понеделник, че Великобритания се готви усилено за излизане от Европейския съюз без сделка и ще е готова да излезе от общността с или без споразумение на 31 октомври.

Рааб, който е открит привърженик на Брекзит, каза, че "недемократичният" по думите му "предпазен механизъм" за избягване на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия трябва да отпадне от споразумението за напускане.

"Искаме добра сделка с партньорите и приятелите от ЕС, но това трябва да включва отмяната на недемократичния предпазен механизъм", каза министър Рааб по Би Би Си.

"Това, което министър-председателят разпореди, а кабинетът прие, е засилване на тези приготовления".

Министрите казаха в неделя че правителството допуска, че ЕС няма да предоговори сделката за Брекзит, сключена с предишната министър-председателка Тереза Мей, на която обаче наследникът ѝ Борис Джонсън се противопоставя.

Затова те засилват подготовката за напускане на блока без споразумение.

Консервативният депутат Оливър Летуин, който е против излизане без сделка, каза по радио Би Би Си, че законодателите ще се опитат да спрат Брекзит без споразумение, но не е ясно дали парламентът ще може да осуети такъв сценарий.

"Приемам, че може да не сме в състояние да предотвратим Брекзит без сделка", каза Летуин.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа