Британският премиер може сам да натисне спусъка на "Брекзит"

Британският премиер може сам да натисне спусъка на "Брекзит"

Британският премиер няма нужда от санкцията на парламента, за да активира чл. 50 от Лисабонския договор, с което започва да тече двугодишният срок за излизане на страната от ЕС. Това обяви специалната комисия от юристи, която консултира британското правителство за процедурите след референдума от 23 юни.

Според юристите премиерът има това право по силата на предоставен му кралски прерогатив. Това означава още, че британският парламент не може и да спре решението на премиера.

Единственото правомощие на парламентаристите е да прекратят действието на Закона за Европейските общности от 1972г., с който страната се присъедини към ЕС.

Оливър Летуин, който оглавява комисията към правителството, призна, че единствените институции в страната, които са се подготвили за “Брекзит“ са били Министерството на финансите и централната банка. Той обеща до 9 септември, когато трябва да встъпи в длъжност новият премиер, да има подробен план как ще се продължи нататък.

Засега изглежда, че най-вероятният нов премиер на страната ще се казва Тереза Мей. Сегашната вътрешна министърка агитира за оставане на Великобритания в ЕС, но след като се кандидатира за лидер на консерваторите обяви, че ще изпълни решението на референдума. Активирането на клаузата за напускане на ЕС няма да стане през тази година, каза Мей.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?