Британският премиер обвини ″Голдман Сакс″ в ″морален банкрут″

Министър-председателят на Великобритания Гордън Браун призова да започне ″специално разследване″ на американската банка ″Голдман Сакс″ (Goldman Sachs), след информациите, че банката смята да изплати на своите служители в целия свят бонуси на обща стойност 3.5 млрд. паунда (5.25 млрд. долара), предаде в понеделник ББС.

Само в лондонския офис на ″Голдман Сакс″ трябва да бъдат изплатени около 600 млн. паунда на около 5500 служители, което прави среден бонус от около 110 хил. паунда.

На 16 април т. г. Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (Securities and Exchange Commission - SEC) предяви към ″Голдман Сакс″ обвинения в измама. Същността на обвиненията се състои в това, че банката не е предупреждавала клиентите си, купуващи облигации, обезпечени с дългови задължения (CDO), че хедж-фондът (високорисковият фонд) ″Полсън и ко″ (Paulson & Co) действа за снижение на стойността на тези книжа. Загубите на инвеститорите надхвърлиха милиард долара.

Според Браун британските регулаторни органи са длъжни незабавно да започнат сътрудничество със SEC. Един от заподозрените по делото е ръководителят на лондонския офис на ″Голдман Сакс″ Фабрис Туре.

″Голдман Сакс е най-голямата инвестиционна банка в света. След началото на кредитната криза от есента на 2008 г. банката се преструктурира в холдинг, което е позволи да получи поддръжката на Федералния резерв. През 2009 г. приходите на банката стигнаха 45 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?