Британският премиер ще се бори за членството на Турция в ЕС

Британският премиер ще се бори за членството на Турция в ЕС

Новият британски министър-председател Дейвид Камерън обеща да се бори за членството на Турция н Европейския съюз и заяви, че изпитва гняв заради бавния темп на преговорите за това членство, съобщи ББС във вторник. По време на посещението си в Анкара Камерън каза, че Турция може да се превърне в голяма европейска сили и сравни враждебността на някои страни в ЕС към турското членство с начина, по който навремето някои са се отнасяли към влизането в съюза на Великобритания.

"Ние знаем какво означава да ти пречат да влезеш в клуба. Но също така знаем, че тези неща могат да се променят", заяви Камерън, имайки предвид усилията на френския президент генерал Шарл де Гол да блокира британското членство в Европейската икономическа общност през 60-те години на миналия век.

В реч пред турския парламент в Анкара британският премиер каза, че иска да прокара път за присъединяването на Турция към ЕС и определи страната като жизненоважна за икономиката, сигурността и дипломацията на Европа.

"Когато мисля за това, което направи Турция, за да защити Европа като съюзник в НАТО, и за това, което Турция прави сега в Афганистан заедно с европейските съюзници, изпитвам гняв като установявам, че вашият ход към присъединяване към ЕС може да бъде обезкуражаван по начина, по който бе направено това", каза Камерън в изказване пред бизнесмени в Съюза на турските търговско-промишлени палати и борси.

"Мисля, че е грешка да се казва, че Турция може да стои на пост пред лагера, но без да ѝ се разрешава да влиза в палатката. Аз ще остана ваш най-решителен защитник за присъединяване към ЕС и за по-голямо влияние на масата на европейската дипломация", добави британският премиер.

Преговорите за членство на Турция в ЕС започнаха още през 2005 година, но се смята, че е твърде малко вероятно присъединяването ѝ през следващите 10 години, отчасти заради противопоставянето на страни като Франция. От 2005-та година досега са отворени само 11 от общо 35 преговорни глави и само една от тях е временно затворена.

На общата пресконференция след срещата си турския премиер Реджеп Тайип Ердоган Камерън предположи, че Великобритания може да наложи временни ограничения (подобно на ограниченията за България и Румъния) за турските граждани да живеят и работят във Великобритания, след като страната бъде приета в ЕС. Но бързите темпове на растеж на турската икономика могат да направят ограниченията ненужни, добави британският премиер.

Той каза още, че светът се нуждае от помощта на Турция, за да накара Иран да отговори на притесненията във връзка с ядрената му програма и разкритикува твърдо израелския рейд срещу хуманитарна флотилия с помощи за Газа, при която бяха убити деветима турци.

"Израелската атака срещу флотилията за Газа беше напълно недопустима", заяви Камерън, а по повод израелската блокада над палестинска територия каза: "Газа не може и не трябва да бъде позволявано да остава затворнически лагер".

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган посочи на свой ред, че израелският рейд в международни води "не може да бъде определен по никакъв друг начин освен като пиратство" и добави, че "Израел трябва да се извини възможно най-скоро, да плати компенсации и да вдигне блокадата".

Ердоган защити турската позиция в подкрепа на правото на Иран да добива ядрена енергия за мирни цели и критикува световните сили, че затварят очите си пред ядрената програма на Израел.

Камерън обясни, че целта на новите санкции, които Европейският съюз и Канада приеха вчера срещу Иран заради ядрената му програма, са насочени да накарат Техеран да спечели доверието на международната общност, че ядренатта му програма наистина е мирна както твърди.

"Нужна ни е помощта на Турция, за да изясним на Иран колко сериозни сме в това да се ангажираме напълно с международната общност", каза Камерън. В отговор турският министър-председател подчерта, че Турция е против ядрени оръжия в региона и редовно казва това на Иран.

Споделяне

Още от Балкани