Британският програмист, спрял разпространението на Уонакрай, беше арестуван в САЩ

Британският експерт по киберсигурност Маркус Хъчинс

Британският експерт по киберсигурност Маркус Хъчинс, който успя да спре разпространението на вируса изнудвач "Уонакрай", беше арестуван вчера в САЩ, предаде Франс.

Хъчинс, известен с псевдонима "Малуеъртек", беше арестуван в Лас Вегас, където се провежда хакерската среща "Деф кон", съобщи министерството на правосъдието. Той е обвинен, че заедно със съучастници е написал и разпространил програмата "Кронос", създадена с цел кражба на банковите плащания онлайн. Целта на "Кронос" са банковите системи във Великобритания, Канада, Германия, Полша и Франция, според властите в САЩ.

В обвинението се заявява, че Хъчинс разпространява програмата в незаконната част от интернет, известна като "тъмната мрежа".

22-годишният Хъчинс получи всеобщо признание през май, когато успя да забави вируса изнудвач "Уонакрай", който порази около 300 000 компютри в 150 страни по света.

Вчера в САЩ беше издадена присъда и срещу руския програмист Максим Сенах. Той получи присъда от 46 месеца затвор за компютърни измами и злоупотреби. След изтичане на наказанието той ще бъде експулсиран от САЩ, съобщава министерството на правосъдието, цитирано от АФП.

Сенах беше екстрадиран в САЩ от Финландия през февруари миналата година. На 28 март той се призна за виновен в нарушение на американските закони против хакерството. Създаденият от него вирус заразил десетки хиляди компютри по света. Целта му била да отклони интернет трафик и да получи приходи от фиктивно "кликане" върху рекламни съобщения.

Арестът на Сенах предизвика протести от страна на руското външно министерство, което се противопостави и на екстрадицията му в САЩ, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?