Британският регулатор не смята, че спекулации вдигат цените на петрола

Британският финансов регулатор не намира никакви доказателства за подозренията, че зад големите колебания на петролните цени стоят спекулации. Това съобщава във вторник американският вестник "Уолстрийт джърнал", позовавайки се на информирани източници.

Както и регулаторните органи на други страни, така и британската комисия (FSA), която наблюдава пазарите в страната, направи проверка за това дали големите промени в цените на петрола през последните месеци не са плод на спекулации. Британският регулатор е склонен да смята, че колебанията на цените и техният скок е по-скоро свързан с несигурността по отношение на икономическия растеж.

В същото време американската Комисия по търговия със стокови фючърси наскоро обяви мащабен пакет от мерки, които да гарантират "честното, открито и ефикасно функциониране на фючърсните пазари", включително чрез повече изисквания към хедж-фондовете, прилагане на лимити за енергийни инвеститори и премахване на съществуващи привилегии.

За вторник е насрочено първото публично изслушване на комисията относно мерки за регулиране на енергийните пазари.

Източник, близък до британския финансов регулатор, е коментирал пред "Уолстрийт джърнал", че в момента повече от всякога инвеститорите следят глобалната икономическа ситуация и тъй като никой няма сигурност за бъдещето, се пораждат резките колебания в цените на петрола.

Заключенията на регулатора са в противоречие с позицията на британския министър-председател Гордън Браун, който каза, че последният скок на петролните цени е свързан със спекулации.

"Където има нечестна спекулация или пазарна измама, ние ще сме готови да реагираме", каза той на последния си брифинг пред медиите.

Световните политици са обезпокоени от повишението на петролните цени, което не помага за възстановяването на ударените от рецесия икономики. Политици от цял свят, като се започне от френския президент Никола Саркози и се стигне до ръководителите на страните, които са най-големите потребители на петрол в Азия, изразиха мнение, че скокът на петролните цени е плод на спекулации.

Американски сенатори от мнозинството поискаха от Комисията по търговия със стокови фючърси да отреже "петролните спекуланти, които търсят бърза печалба за сметка на американските потребители".

По-голямата част от търговията с петролни фючърси се осъществява от компании на авиопревозвачи или такива за комунални услуги. За да се осигурят срещу бъдещи по-резки ценови промени, през последните години в тях бях налети пари от страна на хедж - фондове и инвестиционни банки, които играят на тези пазари. Сега те твърдят, че планираните ограничения ще затруднят тази им дейност, ще я оскъпят и ще ги принудят да се изтеглят от енергийните пазари.

В типичния случай те залагат на индекси, които следят стойността на фючърсните контракти, с които инвеститорите се ангажират да изплатят определена сума в бъдеще за петрол или други суровини. През юли 2008 г. финансовите инвеститори са вложили 300 млрд. долара в такива индекси, което е четири пъти повече от нивата през януари 2006 г., по данни на базираната в Париж Международна енергийна агенция.

Споделяне

Още от Бизнес