Британският съвет няма да закрива офиса си в София

Британският съвет (British Counci) закрива 10 от общо 19-те си офиса в Европа, сред които и този в България, съобщи в понеделник лондонският вестник “Таймс”. Според изданието международната организация, създадено от Великобритания за пропагандиране на британската култура, език и образователни ценности по света, ще насочи усилията си към някои мюсюлмански страни като Пакистан, Бангладеш, Йемен, Узбекистан, Афганистан и Ирак. Британският съвет има над 250 офиса в 110 страни по света.

Вестникът обяснява още, че организацията закрива мисиите си в Австрия, България, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Словакия и Словения.

Според новия генерален директор на Британския съвет Мартин Дейвидсън работата ѝ трябва да изгради мост на доверие между Великобритания и ислямския свят.

От офиса в София опровергаха информацията на вестник “Таймс”, като обясниха, че изданието вероятно е имало предвид седалището на организацията във Варна, който бе затворен през август миналата година.

“Потвърждаваме, че офисът на Британския съвет в София, Учебният и Изпитният център, както и библиотеката ще продължат да работят. Това бе казано и от регионалния директор на Британския съвет за Югоизточна Европа Тери Тони в телефонен разговор с директора за България Иън Стюарт. Това е залегнало в стратегическата програма за развитието на организацията от 2005 до 2010 г.”, се казва в съобщението от софийския офис.

“В програмата до 2010 г. е залегнала промяна, с която Британският съвет се стреми да постигне по-висока ефективност чрез сътрудничество на регионално ниво. В рамките на Югоизточно европейския регион България работи по 5 регионални проекта в областта на науката, изкуствата, общественото развитие, спорта и образованието”, допълниха от Британския съвет – София.

Споделяне

Още от България