Британският ”Телеграф”: Юнкер може да се оттегли от надпреварата за шеф на ЕК

Очаква се Жан-Клод Юнкер да се оттегли от надпреварата за председател на Европейската комисия (ЕК) след като загуби подкрепата и на германския канцлер Ангела Меркел, съобщиха дипломатически източници, цитирани от британския "Телеграф”

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е обвиняван от критиците, че няма виждане по въпроса за реформи в Европейския съюз, може да се оттегли от надпреварата за наследник на Жозе Мануел Барозу, след като група европейски лидери се опитва да блокира кандидатурата му.

Лидери като британският презиер Дейвид Камерън, италианският министър-председател Матео Ренци и германският канцлер Ангела Меркел, използваха срещата на Г-7 в Брюксел, за да се противопоставят на кандидатурата на Юнкер.

Източници близки до ”Телеграф”, цитирани от БНР съобщиха, че позицията на Юнкер сериозно се е разклатила след като е разбрал, че Ренци има намерение да подкрепи друг кандидат. Меркел преди дни каза, че Юнкер има подкрепрата на нейното правителство, но лично тя не е склонна да застане зад него и по време на разговорите ѝ с Камерън даде ясно да се разбере, че е в лагера на противниците на Юнкер. ”Телеграф” цитира европейски дипломат, че Юнкер си е дал сметка, че всичко е свършено след като е научил, че Италия търси друг кандидат, но Меркел е тази, която му е забила нож в гърба.

Ренци и Меркел предпочитат жена за поста, като най-вероятните кандидатки са президента на Литва  Далия Грибаускайте и премиера на Дания Хеле Торинг-Шмит, коментира ”Телеграф”.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа