Британският трудов пазар остава ограничен за българи и румънци

Британският трудов пазар остава ограничен за българи и румънци

Поне до края на следващата година остават ограниченията за достъп до британския пазар на труд за неквалифицираните работници от България и Румъния, реши правителството в Лондон. Рестриктивните мерки спрямо икономическите имигранти влязоха в сила след присъединяването на двете нови членки към Европейския съюз.

Българи и румънци с висока квалификация трябва да получат разрешение за работа и да имат осигурен договор с британска компания преди да могат да се преселят в Обединеното кралство.

Миналата година Великобритания реши да отвори трудовия си пазар за българи и румънци постепенно ( б. ред. - ограничението за граждани на двете страни е 20 000 души). Тези клаузи бяха преразгледани и бе постигнат баланс между нуждите на трудовия пазар на Великобритания, по-широкото въздействие на миграцията от граждани на държави, присъединили се към ЕС, и позициите, заети от други държави-членки на съюза, заяви британският министър на имиграцията Лиъм Бърн.

Според медиите на острова след анализ на  вътрешното министерство е взето решението за запазване на досегашните ограничения. Лиъм Бърн казва,  че подходът на управляващата Лейбъристка партия към имиграцията се основава на твърда, справедлива и сериозна политика, а не на популизъм.

Ограниченията могат да останат в сила до 2011 година. “При всички положения ние ще преразгледаме мерките след 12 месеца. Но за сега ограниченията остават”, добави Бърн.

Преди това Дейвид Камерън, лидер на опозиционната Консерватвна партия, се обяви за ограничаване достъпа до трудовия пазар за всички нови страни членки на ЕС, но не за пълно затваряне. Искането за отслабване на контрола идваше главно от представители на бизнеса.

Лиъм Бърн определи решението като разумно, „позволяващо да управляваме броя на имигрантите, влизащи във Великобритания, в съответствие с националните интереси”. Макар работниците от новоприсъединилите се държави да оказват ясно положително влияние върху икономиката, има данни за засилено въздействие върху обществените услуги, посочи министърът.

В момента населението в Обединеното кралство е 60.6 милиона души, а според последните данни на Службата за национална статистика при запазване на сегашните тенденции на нарастване, през 2031 година то ще достигне до71 млн. души.

Споделяне

Още от Европа