Британският външен министър приветства Ливан за сътрудничеството с България

Британският външен министър Уилям Хейг приветства сътрудничество на Ливан с българските власти по разследването на атентата на бургаското летище Сарафово, съобщи ливанският сайт Нахарнет.

 

"Приветствам ангажимента на Ливан да сътрудничи в българското разследване на бомбеното нападение срещу автобус в Бургас", заяви Хейг след разговори с ливанския президент Мишел Слейман в двореца Баабда в Бейрут.

 

При атентата на 18 юли миналата година бяха убити петима израелци и българския им шофьор, както и предполагаемият извършител. България обвини Хизбула, че е замесена в

нападението, отбелязва сайтът, цитиран от БТА.

 

Хейг призова също за консенсус между политическите сили в Ливан по законопроекта за изборите и увери, че Лондон подкрепя мира и стабилността в Ливан.

 

В същото време израелският президент Шимон Перес за пореден път призова Европейския

съюз да включи Хизбула в списъка на терористични организации и я обвини в участие в терористични действия в България, Кипър и Нигерия.

 

Израел засили натиска над ЕС в тази насока, след като България обяви на 5 февруари, че Хизбула е замесена в бомбеното нападение срещу израелски граждани на летище Сарафово в Бургас на 18 юли миналата година, припомня Франс прес.

 

"Доказано беше, че Хизбула е извършила атентата в България, на европейска територия, и е убила невинни цивилни", казва Перес в изявление, разпространено от израелското президентство.

 

"Днес има нови доказателства за дейностите на тази организация и за нейните ирански поръчители по света, в това число Кипър и Нигерия", се посочва в изявлението.

 

Припомня се процесът в Кипър срещу ливанец, осъден за шпионаж, както и подготовката на атентати срещу израелци в Нигерия и арестуването там на трима предполагаеми агенти на Иран. ЕС е разделен по въпроса за включване на Хизбула в списъка с терористични организации.

Споделяне

Още от Свят