Британският Върховен съд нанесе исторически удар на Борис Джонсън, но той отказва оставка

Депутатите възобновяват работа, след като съдът постави, че суспендирането на парламента е незаконно

Британският Върховен съд нанесе исторически удар на Борис Джонсън, но той отказва оставка

Решението на британския премиер Борис Джонсън да суспендира парламента за 5 седмици е незаконно, постанови Върховният съд на Великобритания във вторник с уникално решение, което фактически означава, че Джонсън е злоупотребил с власт. Неговите опоненти настояха за незабавната му оставка, но министър-председателят не смята да подава такава. От Ню Йорк той заяви, че уважава решението на съда, но е "силно несъгласен" с него. Джонсън даде да се разбере, че ще остане на поста си, за да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври, както е обещал.

Британски политици и коментатори са единодушни, че решението на Върховния съд е най-мощният удар върху премиера досега.

"Длъжен съм да кажа, че изобщо не съм съгласен с това, което постановиха съдиите. Не смятам, че то е правилно, но ние вървим напред и парламентът, разбира се, ще поднови работа", заяви Джонсън във вторник пред британски медии в Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН. По думите му целта е Брекзит да се случи на 31 октомври.

"Това, което очевидно трябва да се направи, е да се организират избори. Джереми Корбин тръби за това наляво и надясно и би трябвало да поиска избори", обяви той, говорейки за лидера на опозиционната Лейбъристка партия.

Върховният съд, който играе ролята на конституционен съд във Великобритания, обяви по-рано, че решението на британския премиер Борис Джонсън да спре дейността на паралмента до 14 октомври е незаконно.

11 съдии трябваше да определят законосъобразността на решението на Борис Джонсън да посъветва кралицата да "пророгира" (спре дейността) на парламента, което бе определено от опозицията като "изключително дълъг" период.

"Съдът е длъжен да заключи, че решението да се посъветва Нейно Величество да пророгира (парламента) е незаконно, тъй като е довело до осуетяване или възпрепятстване на възможността на парламента да изпълнява конституционните си функции", оповести председателят на Върховния съд Бренда Хейл.

По думите ѝ актът на Джонсън е "недействителен и без последици". Според Хейл това означава, че на практика парламентът все още заседава и от ръководството и членовете на двете камари зависи кога да се съберат.

По-късно стана ясно, че заседанията ще бъдат възобновени още на 25 септември.

Разпускането на парламента в принудителна почивка е "незаконно, защото то е довело до осуетяване и предотвратяване на възможността на парламента да изпълнява своите конституционни функции без разумно основание", пише в решението, взето с единодушие от 11-те съдии.

"Незаконен, невалиден и нищожен" е бил и съветът на Джонсън към кралица Елизабет II да подпише закона за суспендирането на парламента, постановиха още магистратите

Съдът предостави правото да поднови сесията на парламента на председателя му Джон Беркоу, който обяви незабавно, че ще го направи.

Решението е огромно политическо поражение за премиера Джонсън без прецедент в британската политическа история. Той е подвел кралицата и е нарушил грубо конституцията, като е посегнал на парламентаризма и демокрацията.

По-рано този месец премиерът разпусна депутатите за пет седмици, за да прекрати дебатите по неговата политика за Брекзит, отбелязва АП. Аргументът му беше, че след принудителната ваканция иска да представи пред депутатите новите законодателни предложения на правителството.

Магистратите се произнесоха във вторник, след като в продължение на три дни миналата седмица изслушваха аргументите и на двете страни.

Първоначално магистратите посочиха, че решението е в тяхната компетентност, като с това обориха предишно решение на Английския върховен съд, според който спирането на работата на парламента не е прерогатив на съда.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин призова Джонсън да подаде оставка и по този начин да разчисти пътя за нови парламентарни избори.

Корбин добави, че Борис Джонсън ще остане в историята като премиера с най-кратък мандат.

За оставката на Джонсън призоваха и ръководителите на правителствата в Шотландия и Уелс – Никола Стърджън и Марк Дрейкфорд.

"Министър-председател, притежаващ и грам понятие за част, би подал оставка. Ако той не извърши този достоен и благороден акт, парламентът трябва да го застави да си отиде чрез вот на недоверие", коментира Стърджън пред Би Би Си.

Председателят на парламента Джон Беркоу съобщи пред репортери, че се е свързал с висши членове на всички партии за подготвяне на парламентарно заседание, което да разгледа спешни мерки и неотложни въпроси. "Помолих ръководството на Камарата на общините да предприеме нужните действия, за да се събере тя на заседание в 11:30 ч. (13:30 ч. българско време) утре", заяви председателят, приветствайки решението на съда. Това не е ново свикване на парламента, тъй като той не е бил законно разпуснат, подчерта Бъркоу и уточни, че утрешната сесия няма да включва обичайните за сряда седмични въпроси към министър-председателя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?