Британският Върховен съд ще обяви във вторник решението си за Брекзит

Британският Върховен съд ще обяви във вторник решението си за Брекзит

Върховният съд на Великобритания обяви, че ще се произнесе във вторник, 24 януари, по въпроса дали правителството може да даде старт на процеса по напускане на Европейския съюз без съгласието на парламента, предаде Ройтерс.

Премиерката Тереза Мей вече неведнъж заяви, че ще задейства процедурата по член 50 от Лисабонския договор до края на март и че може да действа без одобрението на депутатите.

През ноември обаче лондонският Висш съд реши, че би било незаконно Мей да задейства член 50, използвайки специални изпълнителни права, известни като "кралски прерогатив". Правителството обжалва това решение пред Върховния съд - най-висшата съдебна инстанция в страната. Миналия месец съдът заседава в продължение на 4 дни в пълния си състав от 11 съдии. Решението му ще бъде обявено в 9.30 ч. по Гринуич (11.30 ч. българско време) във вторник.

Съобщението на Върховния съд идва ден след като Мей изложи публично плановете си за развода с ЕС, като каза, че Великобритания ще напусне единния европейски пазар и обеща, че окончателният вид на споразумението за "развода", което ще бъде постигнато след очакваните 2-годишни преговори, ще бъде внесено в парламента за одобрение.

Активисти на движението за парламентарно одобрение обаче предупредиха Върховния съд, че въвличането на депутатите на такъв късен етап е недостатъчно и че парламентът трябва да вземе законодателно решение по въпроса преди началото на формалната процедура по напускане на ЕС.

Юридически експерти смятат, че правителството вероятно ще загуби делото. Според вестник "Гардиън" министрите вече са готови със законопроекти за внасяне на въпроса за Брекзита пред парламента след съдебното решение.

Долната камара на британския парламент още на 7 декември с процедурен вот показа, че няма да се противопостави на волята на британския народ, изразена чрез референдума на 23 юни, и гласува с огромно мнозинство, че няма да пречи на преговорите с Брюксел. В замяна британското правителство обеща да огласи стратегията си за водене на преговорите с ЕС за условията на Брекзита още преди задействането на член 50. Именно това и направи премиерката Мей с речта си вчера.

Опонентите на правителството се позовават на аргумента, че задействането на член 50 неизбежно означава гражданите да загубят права, гарантирани им от парламента, и че само законодателите могат да отнемат тези права.

Освен това правителството на Шотландия и адвокати на опоненти от Северна Ирландия смятат, че автономните парламенти на тези две области от Обединеното кралство също трябва да одобрят започването на преговори за Брекзита.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?