Британският вариант на коронавируса е мутирал отново

Британският вариант на коронавируса е мутирал отново

Британският вариант на коронавируса е започнал да мутира и това предизвиква "сериозна загриженост" сред учените, защото може да се отрази на ефективността на ваксините, съобщават световните агенции.

Нови генетични промени са забелязани в 11 от общо 200 000 проби, направени от учените. Мутацията, която има кодово название Е484К, вече е открита и при вариантите от Южна Африка и Бразилия, и това е още по-обезпокоително.

Някои учени смятат, че мутацията може да "заобикаля" имунната система и така да последва повторно заразяване. Вирусът така променя формата си, че антителата не могат да го разпознаят.

Здравните експерти посочват, че не е нещо необичайно настоящите вируси да продължат да мутират по начин, който да им позволи по-бързо разпространение.

Експертите са на мнение, че въпреки че тези генетични промени могат да доведат до известно намаляване на ефективността на някои ваксини, тези които са в употреба, продължават да са надеждна защита.

Moderna заяви, че тяхната ваксина е ефективна и срещу новите щамове. Смята се, че две от новите ваксини, които се очаква да бъдат одобрени скоро – на NovaVax и Janssen, също гарантират достатъчна защита.

Експертите посочват, че дори и при най-лошия сценарий, ако е необходимо, ваксините могат да бъдат преработени и подобрени до седмици или месеци, така че по-добре да отговарят на променящите се обстоятелства.

Учените посочват, че макар тази мутация да е открита на няколко места по света, независимо една от друга, е обнадеждаващо, че вирусът се променя по един и същи начин навсякъде. Това показва, че има определени "предпочитания", които могат да бъдат специално таргетирани с ваксините.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?