Британският вариант на коронавируса може да "помете" света

Британският вариант на коронавируса може да "помете" света

Британският вариант на коронавируса, наричан "Кент", който беше открит първоначално в едноименното графство, вероятно ще "помете" света и битката с вируса ще продължи поне десетилетие, предаде Ройтерс, позовавайки се на ръководителката на програма за генетично наблюдение.

"Вариантът "Кент" "помете" страната и вероятно ще се разпространи по света", казва Шарън Пийкок, директор на консорциума Covid-19 Джиномикс Ю Кей.

"Ако успеем да овладеем вируса или той сам не мутира и престане да бъде болестотворен, тогава можем да спрем да се тревожим за него. Смятам обаче, мислейки за бъдещето, че с години ще се занимаваме с това, като според мен ще мине поне десетилетие", допълва Пийкок.

Коронавирусът погуби над 2,35 милиона души и преобърна нормалния живот наопаки за милиарди жители на планетата. Няколко нови варианта измежду хиляди обаче породиха сериозни тревоги и опасения, че ваксините ще трябва да бъдат променени и може да се наложи хората да бъдат имунизирани допълнително.

Шарън Пийкок отбелязва, че ваксините досега са ефективни срещу вариантите във Великобритания, но допуска, че мутациите биха могли да "подкопаят" имунизациите.

"Това, което ни тревожи е, че вариантът 1.1.7, който циркулира от известно време и се предава по-лесно, започва да мутира отново. Новите мутации биха могли да повлияят върху начина, по който се справяме с вируса по отношение на имунитета и ефективността на ваксините", казва Пийкок.

Особено тревожна според учените е мутацията E484K, която възниква на шиповидния протеин на вируса. Тя се наблюдава в британския вариант на коронавируса, както и в южноафриканския и бразилския вариант, които също предизвикаха международно безпокойство.

Ваксините на Pfizer/BioNtech и AstraZeneca осигуряват защита срещу основния британския вариант на коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус