Британският военен министър: Русия се намесва в изборите в България и Франция

Бивш американски зам.-главен прокурор предупреди Европа да вземе сериозни мерки заради хакерските атаки

Британският военен министър: Русия се намесва в изборите в България и Франция
Британският военен министър Майкъл Фалън предупреди, че Русия се намесва в предизборните процеси в западни страни и се опитва да разедини НАТО.
 
"Има твърдения за руска намеса в цяла серия избори: от България до Съединените щати. И ние нямаме съмнение, че Русия използва много видове средства, с които разполага - информация, своите телевизионни мрежи, своята пропаганда. Няма съмнение, че Русия агресивно се намесва в други демокрации", каза Фалън в интервю за телевизия Скай нюз, цитирано от ТАСС.
 
Подобни действия от страна на Москва се наблюдават към цяла серия европейски избори, продължи британският министър. 
 
"Сега Русия заплашва с намеса в изборите в Германия, така както, според твърденията, се е намесила в американските избори. Подобно поведение е неприемливо, трябва да обръщаме внимание на такива действия на Русия всеки път", каза Фалън. 
 
Според него Москва се опитва да дестабилизира Запада и да разедини Северноатлантическия съюз и затова страните от НАТО трябва единно да противодействат на тези опити. 
 
Той добави, че основните заплахи, пред които е изправен съюзът, са тероризмът, агресивното поведение на Русия и киберзаплахите. 
 
В предишна своя реч британският министър на отбраната вече предупреди. че Русия концентрира усилията си по дестабилизиране срещу САЩ, Франция, Германия, Холандия, България и Черна гора.
 
В същото време бившият зам.-главен прокурор при правителството на Барак Обама Джон Карлин заяви, че европейските страни трябва да дадат твърд отговор на опити на Русия или други страни да използват кибер атаки за намеса в изборите им, съобщи Ройтерс. 
 
На конференция за киберсигурността в Сан Франциско той отбеляза, че отговорът на САЩ не е постигнал целта си.
 
Карлин, който ръководеше отдела по национална сигурност в министерството на правосъдието и отговаряше за съдебното преследване на кибер престъпници, каза, че САЩ не са направили достатъчно, за да възпрат хакерската атака и изтичането на имейли на Демократическата партия през кандидат-президентската кампания миналата година.
 
"Това, което направихме, беше твърде късно", каза Карлин на панела за хакерски атаки по време на избори. 
 
"Изобщо не разгледахме варианта за възпиране."
 
Американската разузнавателна общност каза, че хакерските атаки са били извършени от Русия, за да попречи на изборите и евентуално да помогне на републиканеца Доналд Тръмп да победи. Русия многократно отрече обвиненията в хакерство.
 
Бившият президент демократ Барак Обама съобщи в края на декември, че е заповядал да бъдат експулсирани 35 руснаци, заподозрени в шпионаж, и наложи санкции на две руски разузнавателни служби. Мерките бяха взети близо два месеца след изборите, на които Тръмп победи демократката Хилари Клинтън.
 
Карлин каза, че страните, в които предстоят избори, трябва да са готови да дадат твърд и навременен отговор на кибер атаките.
 
"Преди избори е изключително важно не само САЩ, но и партньорите им като Германия и Франция да посочат ясно каква е червената линия, както и че ще има сериозно възпиране, а по отношение на възпирането - че ще предприемем действия, докато атаката не спре", заяви Карлин. 
 
"Няма граница, до която бихме се спрели във възпирането, когато се подкопава основна ценност", увери той.
 
Тази година в няколко европейски страни, сред които Франция, Германия и Холандия, ще се проведат избори.
 
Няколко представители на Демократическата партия и служители от старото правителство на Обама разкритикуваха отговора на САЩ на хакерските атаки около изборите и го определиха като недостатъчен. Ограниченият отговор се дължеше отчасти на притеснения за ескалиране на кибер война с Русия заради изборите, на които се очакваше да победи Клинтън, казаха представители на американските власти.
 
Карлин напусна поста си в министерството на правосъдието миналия октомври, припомня Ройтерс.
Споделяне

Още от България